Najlepsze pizzowe frykasy


Przepyszne pizzowe przekąski na wiele okazji. Idealne dla dzieci i dorosłych.

Te pizzerinki moja rodzina uwielbia. Kiedy tylko je zrobię zawsze powtarzają, że jest to smakołyk szczególnie polecany przez Urwisa 😋😊. No więc polecam z całego serca. Łapcie przepis i smakujcie!!!

Składniki (u nas ok. 11 przekąsek):
  • 300 g mąki pszennej + 2 łyżki na zaczyn
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka przypraw do pizzy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki - to co lubicie - u nas kiełbasa, szynka, papryka czerwona, ser (typ mozarella)




Wykonanie:

W misce kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, dolewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i dosypujemy 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do spienienia (na 10-15 min).

Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, spieniony zaczyn i oliwę. Rękami wyrabiamy ciasto (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Formułujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. Ciasto powinno podwoić dwoją objętość.

 




Robimy sos - na patelnię wykładamy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i oliwą. Trzymamy na palniku aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty.


Z ciasta formułujemy placuszki. Ja rozwałkowałam ciasto, a córka kubkiem wykrawała krążki. Wyszło nam 11 krążków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.





Każdy krążek smarujemy łyżką sosu. Na wierzch Ania układa ulubione dodatki. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Nasze piekły się ok. 15 min.




Gotowe!!!




Życzymy smacznego!!!




1 komentarz: