Dwukolorowa babka z owocowym spodem


Przepyszna babka według receptury siostry Anastazji. Wilgotne i aromatyczne ciasto idealne na podwieczorek.


Pyszna i szybka w przygotowaniu babka. Przepis jest sprawdzony - warto go wypróbować. Mojej rodzinie bardzo smakuje.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (szklanka = 250 ml)
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 3 większe gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
Forma o wymiarach: średnica u góry: 22 cm, wys. 10 cm



Wykonanie:

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Nadal miksując dodajemy mąkę ziemniaczaną, olej do połączenia składników.





Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i mieszamy (ciasto ciemne). Pozostałą część ciasta zostawiamy jasną.



Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem.



Do formy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlewamy jasną część ciasta, następnie ciasto ciemne. Wierz przykrywamy pokrojonymi gruszkami. Pieczemy w temp. 180 st. C. Nasza babka piekła się 55 minut.





Ciasto po upieczeniu:


A po wyjęciu z formy:






Życzymy smacznego !!!