Szybciutkie paszteciki na dwa sposoby


Takie paszteciki robię obowiązkowo na Wigilię i święta. W przepisie podaję różne propozycje farszów - mięsny i farsz bez mięsa.

Błyskawiczne świąteczne paszteciki. Ciasto wystarczy od razu zagnieść (bez czekania aż drożdże bedą pracować.). Dla mnie najlepsze . Upieczone paszteciki można mrozić i też są super po odmrożeniu i odgrzaniu (robiłam tak wiele razy ). Poniżej dokładny przepis - wykonanie ciasta oraz propozycje na farsz mięsny i farsz bez mięsa na Wigilię.



Składniki:
ciasto (składniki w temp. pokojowej, na ok. 80 sztuk małych pasztecików):
  • ok. 0,5 kg mąki pszennej + do podsypania
  • 1 całe jajko + 2 żółtka (białka pozostawiamy do posmarowania pasztecików)
  • 200 g masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
farsz mięsny:
  • 5 ćwiartek z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól,pieprz do smaku
wywar:
  • ok. 2 l wody
  • włoszczyzna (marchewka, pietrzuszka, seler)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
farsz kapuściany:
  • 800 g kiszonej kapusty (można dać więcej do 1 kg)
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • przyprawy: 1-2 małe listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej papryki mielonej, sól, pieprz.


Przygotowanie:
Poniżej opis jak przygotowuję farsz, a następnie ciasto. Farsze przygotowuję dzień wcześniej, bo zagniecenie ciasta to już tylko chwila. Jeśli paszteciki robimy z różnymi farszami, składniki na ciasto warto podwoić.
Farsz mięsny: Do garnka z wodą wrzucamy marchewkę, pietrzuszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz oraz ćwiarki z kurczaka. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie, gdy mięso się gotuje, do misy z blenderem przekładamy cebulę i rozdrabniamy, potem dokładamy pieczarki, również rozdrabniamy. Taką pulpę przekładamy na patelnię i podsmażamy. Gdy mięso jest już miękkie, obieramy je z kości i mięso również rozdrabniamy w maszynie (do mięsa wlewam kilka łyżek rosołu). Takie rozdrobnione mięso przekładamy do miski z podsmażonymi pieczarkami, dodajemy do smaku sól, pieprz, majeranek oraz trochę posiekanego koperku i natki pietruszki. Całość mieszamy do połączenia.


Farsz kapuściany: Kiszoną kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą (w zależności jak mocno kwaśna jest kapusta). Kapustę przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cukier. Całość zalewamy wodą, tak by przykryła kapustę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy aż kapusta będzie miękka. Następnie kapustę odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia. Wyjmujemy liście laurowe, ziele, ziarna pieprzu. Gdy kapusta przestygnie dokładnie ją odciskamy i drobno siekamy. W międzyczasie drobno siekamy cebulę. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gdy pieczarki są już gotowe, doddajemy do nich posiekaną kapustę i smażymy jeszcze chwilkę, doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Farsz studzimy.




Ciasto: Do śmietany wkruszamy drożdże i dosypujemy cukier. Dokładnie mieszamy (nie czekamy na spienienie drożdży) i przystępujemy do dalszych etapów pracy. Na stolnicę przekładamy mąkę, sól i masło. Całość siekamy nożem. Następnie na środku robimy dołek i wlewamy śmietanę z drożdżami oraz wbijamy 1 całe jajko i 2 żółtka. Dłońmi zagniatamy ciasto (jeśli ciasto mocno się klei można dosypać trochę mąki). Następnie stolnicę podsypujemy jeszcze raz trochę mąką, a ciasto (kulę) rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta (grubość ok. 3-4 mm). Na jeden brzeg nakładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta (patrz zdj.). Wałek kroimy na mniejsze części. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.


Paszteciki przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 180 st. C z opcją góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do ładnego zarumienienia (u nas ok. 20 min).




Paszteciki studzimy na kratce. Na zdj. paszteciki z farszem mięsnym oraz z tyłu z farszem ze szpinakiem i białym serem.



Tutaj jeszcze z farszem kapuścianym. Życzymy smacznego!



46 komentarzy:

  1. Podaję również przepis na farsz szpinakowy.
    400 g mrożonego szpinaku
    1 cebula
    ok. 3 ząbki czosnku
    200 g białego sera półtłustego
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
    Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusimy, gdy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszony biały ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bym chciała się zapytać , bo jeśli dobrze zrozumiałam takie upieczone mogę zamrozić a co potem jak odmroze to jak mogę je podgrzać ?mrpodmrożeniu O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikrofala

      Usuń
    2. Po odmrożeniu, odgrzewam w piekarniku lub na patelni pod przykryciem.

      Usuń
    3. Można w mikrofali

      Usuń
    4. Najpierw rozmrozić. Nigdy nie odgrzewajcie pieczywa w mikrofali - jak wystygnie, to będzie jak kamień. Pieczywo tylko w piekarniku, w grilu, na g'órze opiekacza albo połóż na ciepłym kaloryferze.

      Usuń
  3. Normalnie podgrzać w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jakiej temperaturze Pani podgrzewa paszteciki? Mrożone Pani wkłada do piekarnika?

      Usuń
    2. Proszę najpierw odmrozić i potem na chwilę do piekarnika włożyć, aby się podgrzały 🙂. Można też odgrzać na patelni pod przykryciem.

      Usuń
  4. Robiłam i są naprawdę pyszne!!!
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaką śmietanę Pani dodawała płynną czy tą gęstą?

      Usuń
    2. Śmietana kwaśna 18 % gęsta

      Usuń
  5. Dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ten farsz można wykorzystać również do krokietów?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ma być śmietana ?
    Kwaśna czy słodka ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mozna uzyc drozdzy suszonych, jezeli tak to ile I czy sposob przygotowania jest ten sam?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda i brzmi apetycznie teraz tylko zabrać się do pracy 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka śmietana słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można zamrozić surowe,przed upieczeniem? Czy lepiej upieczone?

    OdpowiedzUsuń
  12. Można upiec je na termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy to ciasto jak zostanie można przechować w lodówce lub zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wyglądają i pewnie smakują super. Dziękuję za przepis. Napewno spróbuje je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za tak dokładny opis wyglądają obłednie będę robić na święta pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi apetycznie. Będzie okazja wnet zrobić. Czy każdy z tych farszów jest na całą porcję ciasta ok.80 sztuk? Czy jednak farsz mięsny i kapuściany są na 40 sztuk każdy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jak dużo będzie pani nakładać farszu. Musi pani wypraktykować. Ja farszu nie żałuję, sporo nakładam więc zawsze przygotowuję go sobie różne rodzaje (dzień wcześniej). Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  17. Zrobiłam, wyszły super :) moje pierwsze w życiu. Dzięki za przepis :) prosty, czytelny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam pytanie zamiast pieczarek mizna użyć suszonych grzybów

    OdpowiedzUsuń
  20. A śmietaną ma być słodka czy kwaśna? Masło rozpuszczone czy nie???

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie robią się później twarde?? W zeszłym roku robiłam jakieś i na ciepło były fajne, a później dramat...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są twarde, również po odmrożeniu i podgrzaniu są chrupiące jak świeżo robione.

      Usuń