Błyskawiczne rogaliki z nadzieniem


Przepis na domowe rogaliki, których wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Ulubione rogaliki mojej córki.

Rogaliki, które u nas w domu goszczą bardzo często i znikają od razu😊. Szybciutkie w wykonaniu, przepyszne, puszyste, idealne dla domowych łasuchów😊 małych i dużych. Polecam z pewnością! Na drugi dzień nadal są świeże, mimo drożdżowego ciasta. Zapraszam do naszej kuchni - pieką 4,5-letnia Ania i mama.

Składniki (na 16 rogalików):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego trzcinowego

nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu



Wykonanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru i jogurt (musi mieć temperaturę pokojową!), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do spienienia.

Farsz: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy w rondelku pod przykryciem z 1 łyżką masła i odrobiną wody aż jabłka zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Żółtka mieszamy z jedną jedną łyżką cukru i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz wlewamy drożdże z jogurtem. Całość mieszamy (mikserem), a następnie już rękoma zagniatamy ciasto na gładkie.










Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła (grubość ok. 0,5 - 1 cm) i dzielimy na 8 części (trójkątów). Na brzeg każdego trójkąta kładziemy farsz i zawijamy rogalik. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 min. Smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 15 min.






Nasze rogaliki po upieczeniu:




Tutaj upieczone z podwójnej ilości składników, nadzienie - marmolada:



Życzymy smacznego !!!


10 komentarzy:

  1. Zrobiłam i bardzo szybko znikły z talerza. Robimy ponownie, dzięki za prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te rogaliki to pychota. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo szybki przepis. Rogaliki przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki pyszne !Robiłam z nutellą. Rewelacja !Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. 25 g świeżych drożdży to ile to będzie instant drożdży ? , wygladają cudownie chciałabym zaeksperymentować .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię ze świeżymi drożdżami, proszę poszukać przeliczniki w Internecie. Pozdrawiam.

      Usuń