Błyskawiczne rogaliki z nadzieniem


Przepis na domowe rogaliki, których wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Ulubione rogaliki mojej córki.

Rogaliki, które u nas w domu goszczą bardzo często i znikają od razu😊. Szybciutkie w wykonaniu, przepyszne, puszyste, idealne dla domowych łasuchów😊 małych i dużych. Polecam z pewnością! Na drugi dzień nadal są świeże, mimo drożdżowego ciasta. Zapraszam do naszej kuchni - pieką 4,5-letnia Ania i mama.

Składniki (na 16 rogalików):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego trzcinowego

nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu



Wykonanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru i jogurt (musi mieć temperaturę pokojową!), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do spienienia.

Farsz: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy w rondelku pod przykryciem z 1 łyżką masła i odrobiną wody aż jabłka zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Żółtka mieszamy z jedną jedną łyżką cukru i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz wlewamy drożdże z jogurtem. Całość mieszamy (mikserem), a następnie już rękoma zagniatamy ciasto na gładkie.










Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła (grubość ok. 0,5 - 1 cm) i dzielimy na 8 części (trójkątów). Na brzeg każdego trójkąta kładziemy farsz i zawijamy rogalik. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 min. Smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 15 min.






Nasze rogaliki po upieczeniu:




Tutaj upieczone z podwójnej ilości składników, nadzienie - marmolada:



Życzymy smacznego !!!


27 komentarzy:

  1. Zrobiłam i bardzo szybko znikły z talerza. Robimy ponownie, dzięki za prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy zamiast jogurtu może być mleko

      Usuń
    2. Do ciasta na te rogaliki zawsze używam jogurtu. Zapraszam po inne przepisy na rogaliki z użyciem mleka, które znajdzie pani na moim blogu. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Te rogaliki to pychota. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo szybki przepis. Rogaliki przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki pyszne !Robiłam z nutellą. Rewelacja !Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. 25 g świeżych drożdży to ile to będzie instant drożdży ? , wygladają cudownie chciałabym zaeksperymentować .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię ze świeżymi drożdżami, proszę poszukać przeliczniki w Internecie. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Robiłam super rogaliki.Szybko się robi. Czy można dać same żółtka? Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - ja daję same żółtka, białko wykorzystuję do posmarowania rogalików. Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiamy :)

      Usuń
  7. Mało słodkie i w ogóle ciasto jakieś dziwne, jakby nie drożdżowe.Mam lepszy przepis z mlekiem zamiast jogurtu, większą ilością cukru i całymi jakami a nie zabawa z oddzielaniem żółtek.

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie to dobre, tylko soli do ciasta brakuje....

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam drożdże z jogurtem i doczekałam 15 min i nie spulchnily się tak jak na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe że jogurt był za zimny. Może drożdże potrzebowały więcej czasu. Proszę odstawiać w ciepłe miejsce.Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Mi też się nie spulchniły i wlałam takie ale wszystko wyszło super

      Usuń
  10. Przepyszne ,wnuczek niejadek pochłonął wszystko co mu przynioslam.Robię ponownie na Sylwestra

    OdpowiedzUsuń
  11. Sa super kiedys robilam z podobnego przepisu 👍

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie je upiekłam-bardzo smaczne i rzeczywiście szybko się robi.Ja dodałam troszeczkę soli do mąki-bo sól podbija słodycz.Nie są bardzo słdkie i to jest ich zaleta a nadzienie to powidła.Jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis.pozdrawiam!Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Cudowne ! Miękkie pulchne a co najlepsze szybko się robi .dziękuję za przepis !!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zmylił mnie przepis w którym są dwa jajka. Dałam całe i nie mogłam uzyskać gęstego ciasta. Dodałam jednak jeszcze szklankę mąki i wyszły ok.

    OdpowiedzUsuń