Błyskawiczne rogaliki z nadzieniem


Przepis na domowe rogaliki, których wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Ulubione rogaliki mojej córki.

Rogaliki, które u nas w domu goszczą bardzo często i znikają od razu😊. Szybciutkie w wykonaniu, przepyszne, puszyste, idealne dla domowych łasuchów😊 małych i dużych. Polecam z pewnością! Na drugi dzień nadal są świeże, mimo drożdżowego ciasta. Zapraszam do naszej kuchni - pieką 4,5-letnia Ania i mama.

Składniki (na 16 rogalików):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego trzcinowego

nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu



Wykonanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru i jogurt (musi mieć temperaturę pokojową!), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do spienienia.

Farsz: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy w rondelku pod przykryciem z 1 łyżką masła i odrobiną wody aż jabłka zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Żółtka mieszamy z jedną jedną łyżką cukru i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz wlewamy drożdże z jogurtem. Całość mieszamy (mikserem), a następnie już rękoma zagniatamy ciasto na gładkie.










Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła (grubość ok. 0,5 - 1 cm) i dzielimy na 8 części (trójkątów). Na brzeg każdego trójkąta kładziemy farsz i zawijamy rogalik. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 min. Smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 15 min.






Nasze rogaliki po upieczeniu:




Tutaj upieczone z podwójnej ilości składników, nadzienie - marmolada:



Życzymy smacznego !!!


107 komentarzy:

  1. Zrobiłam i bardzo szybko znikły z talerza. Robimy ponownie, dzięki za prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy zamiast jogurtu może być mleko

      Usuń
    2. Do ciasta na te rogaliki zawsze używam jogurtu. Zapraszam po inne przepisy na rogaliki z użyciem mleka, które znajdzie pani na moim blogu. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Ja daje śmietankę 18%

      Usuń
    4. Też daje taka śmietanę

      Usuń
    5. Ja dałam śmietanę 30% bo jogurtu nie miałam i wyszły idealne.

      Usuń
    6. Robilam z tego przepisu rogaliki polecam super
      Bardzo pyszne
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Te rogaliki to pychota. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo szybki przepis. Rogaliki przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki pyszne !Robiłam z nutellą. Rewelacja !Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. 25 g świeżych drożdży to ile to będzie instant drożdży ? , wygladają cudownie chciałabym zaeksperymentować .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię ze świeżymi drożdżami, proszę poszukać przeliczniki w Internecie. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Instant drożdżowy to 7g i daje się na 500g mąki

      Usuń
  6. Robiłam super rogaliki.Szybko się robi. Czy można dać same żółtka? Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - ja daję same żółtka, białko wykorzystuję do posmarowania rogalików. Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. To w przepisie powinno pisać " żółtka" a nie jajka! Dobrze, że popatrzyłam w komentarze, wg. tego przepisu robię pierwszy raz!

      Usuń
    3. Zgadzam się powinni pisać żółtka

      Usuń
    4. . Wszystko w przepisie jest dobrze napisane, wystarczy czytanie ze zrozumieniem!!! W składnikach wykazano 2 jajka a w opisie wykonania ciasta wyraźnie napisano żółtka. Ludzie ,zacznijcie uważnie czytać

      Usuń
    5. Ja też takie piekę smacznego same żółtka
      Stanisława Krasoń

      Usuń
  7. Mało słodkie i w ogóle ciasto jakieś dziwne, jakby nie drożdżowe.Mam lepszy przepis z mlekiem zamiast jogurtu, większą ilością cukru i całymi jakami a nie zabawa z oddzielaniem żółtek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt nie karze pani robic tych rogali

      Usuń
    2. Rogaliki pyszne
      Moja córcia 7 lat z apetytem zjadła.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakowały. Serdecznie pozdrawiamy.

      Usuń
  8. jak dla mnie to dobre, tylko soli do ciasta brakuje....

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam drożdże z jogurtem i doczekałam 15 min i nie spulchnily się tak jak na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe że jogurt był za zimny. Może drożdże potrzebowały więcej czasu. Proszę odstawiać w ciepłe miejsce.Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Mi też się nie spulchniły i wlałam takie ale wszystko wyszło super

      Usuń
  10. Przepyszne ,wnuczek niejadek pochłonął wszystko co mu przynioslam.Robię ponownie na Sylwestra

    OdpowiedzUsuń
  11. Sa super kiedys robilam z podobnego przepisu 👍

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie je upiekłam-bardzo smaczne i rzeczywiście szybko się robi.Ja dodałam troszeczkę soli do mąki-bo sól podbija słodycz.Nie są bardzo słdkie i to jest ich zaleta a nadzienie to powidła.Jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis.pozdrawiam!Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Cudowne ! Miękkie pulchne a co najlepsze szybko się robi .dziękuję za przepis !!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zmylił mnie przepis w którym są dwa jajka. Dałam całe i nie mogłam uzyskać gęstego ciasta. Dodałam jednak jeszcze szklankę mąki i wyszły ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba czytać całość z zrozumieniem

      Usuń
  15. Upiekłam dzisiaj. Przepis super, wszystko jasno napisane, zaczyn urósł / w piekarniku na 30 stopni, uchylone drzwiczki, bo chłodno w domu /. Rogaliki pyszne. Dziękuję za przepis, bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego:) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Bardzo smaczne .Robię już kolejny raz ,bo to nasze ulubione 😘

      Usuń
  16. A zamiast jogurtu można dać śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze na jogurcie. Proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Ja dzis pieklam I dodalam serek naturalny I wyszly przepyszne

      Usuń
  17. Przepyszne!!!!!!!! Zrobiłam potrójną porcję i dobrze, bo znikają blyskawicznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, robiłam z kremem Nutella , polecam

    OdpowiedzUsuń
  19. Zainspirowal mnie ten przepis fo zrobienia go z jogurtem kokosowym i zamiast masla mysle o roslinnym bo u nas duze uczulenie na mleko :(

    OdpowiedzUsuń
  20. A co z białkami ,nic pani nie wspomina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białkiem smarujemy rogaliki przed włożeniem ich do piekarnika. Pozdrawiam.

      Usuń
  21. Wlasnie sie zabieram do roboty.
    Ale szkoda ,ze nie ma w nawiasie :
    gramow, ml.itd.
    To zawsze jest pewniejsze.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PO CO GRAMATURA WSZYSTKO JEST JASNO OPISANE

      Usuń
  22. Bardzo smaczne rogaliki - i z jabłkami, i z marmoladą:) Piekłam kilka minut dłużej, żeby się ładnie zrumieniły. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy rogaliki na drugi dzień są dalej puszyste

    OdpowiedzUsuń
  24. Super rogaliki, robię z nutellą Polecam

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam robiłam rogaliki dla nas są Super 👍 dzięki ♥️😋🤪za szybko znikają 🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego🙂 U nas też znikają bardzo szybko 😊. Pozdrawiamy.

      Usuń
  26. Rogaliki rewelacja!!! Przepychota :) Dziękuję i Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziękuję za super przepis, rogaliki wyszły bardzo mięciutkie i puszyste, polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. A czy mozna dac zamiast jogirtu . zsiadle mleko???
    mam swoje. . .

    OdpowiedzUsuń
  29. Najlepszy przepis jaki natrafiłam w internecie.A co do wykonania,to trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.A nie ,od razu komentować. Pozdrawiam autorkę przepisu!!

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszne rogaliki Już drugi raz robiłam Na drugi dzień również są miękkie Przepis na długo zostanie u nas w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  31. A 2szklanki maki to ile gram ? :(

    OdpowiedzUsuń
  32. Co zrobić jak ciasto się rozwarstwia jaka jest przyczyna

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo dobry przepis już upiekłam i niknęły zrobię następne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepyszne😋😋😋😋😋 Najlepsze jakie robilam kiedykolwiek🥰 Dziekuje i buziakow moc😘

    OdpowiedzUsuń
  35. wszystko jest dobrze z przepisem tylko trzeba zrozumjec i umjec zrobic

    OdpowiedzUsuń
  36. Białka też ubijamy?

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy można zamienić nadzienie na marmolade z dzikiej róży??

    OdpowiedzUsuń
  38. Dziś zrobiłam, pyszne

    OdpowiedzUsuń
  39. Do ciasta dajemy całe jajka czy żółtka prosze o odpowiedz 🙏🏻

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy tylko żółtka. Białka wykorzystujemy do posmarowania rogalików 😉

      Usuń
  40. Super przepis bardzo prosty rogaliki pyszne 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  41. Dzień dobry, nie wiem co poszło mi nie tak ale ciasto płynęło dodałam pół szklanki więcej mąki i dalej było lepkie bardzo lepkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... A czy pozostałe proporcje (jogurt, zimne masło) zostały zachowane jak w przepisie. Jeśli jest zbyt lepkie proszę dosypać mąki, ale też nie za dużo bo rogaliki będą twarde. Ciasto trzeba też dość dobrze wyrobić w dłoniach, na początku będzie lepkie, ale sukcesywne dosypywanie mąki sprawi że stanie się mięciutkie, delikatne i nie będzie kleić się do dłoni. Proszę próbować 😉Pozdrawiam serdecznie 🤗.

      Usuń
  42. Witam, tak zgonie z przepisem później dodałam mąki 1,5 szklanki bo nie mogłam ogarnąć ciasta 😉 może to zależy jaki jogurt? Rogaliki w smaku pyszne i mimo większej ilości mąki puchate 😉dzieciaki zmiotły blyskawicznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę 🤗. Pozdrawiam serdecznie 🙂.

      Usuń
  43. Odpowiedzi
    1. 2 szklanki, moja szklanka ma pojemność 250 ml.

      Usuń
    2. Moje szklanki duraleksowe, takue zwykle, to trochę mało
      Musiałam dosypac w czasie zagniatania. Ogólnie pyszne rogaliki.

      Usuń
  44. Rogaliki są bardzo pysze i szybko znikają

    OdpowiedzUsuń
  45. Robiłam dzisiaj z dziećmi są Super.😋 Miałam tylko jogurt Bałkański i wyszły rewelacja 🥰

    OdpowiedzUsuń
  46. Właśnie robię, jeszcze tylko jedno pytanie, pieczemy z termobiegiem czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  47. Dziękuję, upiekłam z 🙂, wyszły przepyszne, ale następnym razem zrobię bez, dziękuję super przepis 🙂🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakują 🤗. Smacznego i pozdrawiam serdecznie 🤗.

      Usuń
  48. Witam a jaki ten jogurt mały czy duży bo piszę 1/2 i nie wiem którego kupić żeby dać pół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę kupić duży, a to co zostanie można zjeść 😉.

      Usuń
    2. Jest napisane 1/2 szklanki jogurtu. Ludzie! Czytajcie że srozumieniem

      Usuń
  49. Odpowiedzi
    1. Białko roztrzepujemy i smarujemy nim uformowane już rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń