Przepis na domowe rogaliki, których wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Ulubione rogaliki mojej córki.
Rogaliki, które u nas w domu goszczą bardzo często i znikają od razu😊. Szybciutkie w wykonaniu, przepyszne, puszyste, idealne dla domowych łasuchów😊 małych i dużych. Polecam z pewnością! Na drugi dzień nadal są świeże, mimo drożdżowego ciasta. Zapraszam do naszej kuchni - pieką 4,5-letnia Ania i mama.
Rogaliki, które u nas w domu goszczą bardzo często i znikają od razu😊. Szybciutkie w wykonaniu, przepyszne, puszyste, idealne dla domowych łasuchów😊 małych i dużych. Polecam z pewnością! Na drugi dzień nadal są świeże, mimo drożdżowego ciasta. Zapraszam do naszej kuchni - pieką 4,5-letnia Ania i mama.
Składniki (na 16 rogalików):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru nierafinowanego trzcinowego
nadzienie:
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru i jogurt (musi mieć temperaturę pokojową!), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do spienienia.
Farsz: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy w rondelku pod przykryciem z 1 łyżką masła i odrobiną wody aż jabłka zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Żółtka mieszamy z jedną jedną łyżką cukru i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz wlewamy drożdże z jogurtem. Całość mieszamy (mikserem), a następnie już rękoma zagniatamy ciasto na gładkie.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła (grubość ok. 0,5 - 1 cm) i dzielimy na 8 części (trójkątów). Na brzeg każdego trójkąta kładziemy farsz i zawijamy rogalik. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 min. Smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 15 min.
Zrobiłam i bardzo szybko znikły z talerza. Robimy ponownie, dzięki za prosty przepis.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu może być mleko
UsuńDo ciasta na te rogaliki zawsze używam jogurtu. Zapraszam po inne przepisy na rogaliki z użyciem mleka, które znajdzie pani na moim blogu. Pozdrawiam.
UsuńTe rogaliki to pychota. Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo szybki przepis. Rogaliki przepyszne.
OdpowiedzUsuńRogaliki pyszne !Robiłam z nutellą. Rewelacja !Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńile tego masła
OdpowiedzUsuń100g zimnego masła.
Usuńile tych dr0żdzy
OdpowiedzUsuń25 g świeżych drożdży.
Usuń25 g świeżych drożdży to ile to będzie instant drożdży ? , wygladają cudownie chciałabym zaeksperymentować .
OdpowiedzUsuńZawsze robię ze świeżymi drożdżami, proszę poszukać przeliczniki w Internecie. Pozdrawiam.
UsuńRobiłam super rogaliki.Szybko się robi. Czy można dać same żółtka? Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńTak - ja daję same żółtka, białko wykorzystuję do posmarowania rogalików. Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiamy :)
UsuńMało słodkie i w ogóle ciasto jakieś dziwne, jakby nie drożdżowe.Mam lepszy przepis z mlekiem zamiast jogurtu, większą ilością cukru i całymi jakami a nie zabawa z oddzielaniem żółtek.
OdpowiedzUsuńNikt nie karze pani robic tych rogali
UsuńRogaliki pyszne
UsuńMoja córcia 7 lat z apetytem zjadła.
Bardzo się cieszę, że smakowały. Serdecznie pozdrawiamy.
Usuńjak dla mnie to dobre, tylko soli do ciasta brakuje....
OdpowiedzUsuńZrobiłam drożdże z jogurtem i doczekałam 15 min i nie spulchnily się tak jak na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńMożliwe że jogurt był za zimny. Może drożdże potrzebowały więcej czasu. Proszę odstawiać w ciepłe miejsce.Pozdrawiam.
UsuńMi też się nie spulchniły i wlałam takie ale wszystko wyszło super
UsuńPrzepyszne ,wnuczek niejadek pochłonął wszystko co mu przynioslam.Robię ponownie na Sylwestra
OdpowiedzUsuńSa super kiedys robilam z podobnego przepisu 👍
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam-bardzo smaczne i rzeczywiście szybko się robi.Ja dodałam troszeczkę soli do mąki-bo sól podbija słodycz.Nie są bardzo słdkie i to jest ich zaleta a nadzienie to powidła.Jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis.pozdrawiam!Grażyna
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCudowne ! Miękkie pulchne a co najlepsze szybko się robi .dziękuję za przepis !!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i smacznego :)
UsuńZmylił mnie przepis w którym są dwa jajka. Dałam całe i nie mogłam uzyskać gęstego ciasta. Dodałam jednak jeszcze szklankę mąki i wyszły ok.
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj. Przepis super, wszystko jasno napisane, zaczyn urósł / w piekarniku na 30 stopni, uchylone drzwiczki, bo chłodno w domu /. Rogaliki pyszne. Dziękuję za przepis, bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńSmacznego:) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńA zamiast jogurtu można dać śmietanę?
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze na jogurcie. Proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń