Bardzo fajne, szybkie ciasto na paszteciki, które można przygotować z ulubionym, dowolnym farszem.
Te paszteciki u nas sprawdzają się najbardziej. Ciasto uda się każdemu. Robi się je szybko, nie trzeba czekać aż drożdże zaczną pracować. I co najważniejsze - upieczone paszteciki można zamrozić, a po rozmrożeniu wystarczy pogrzać w piekarniku. Gwarantuję takie rozmrożone i podgrzane smakują równie wspaniale i znikną w mgnieniu oka.
Poniżej różne propozycje nadzienia.
Składniki:
ciasto (składniki w temp. pokojowej, na ok. 80 sztuk małych pasztecików):
- ok. 0,5 kg mąki pszennej + do podsypania
- 1 całe jajko + 2 żółtka (białka pozostawiamy do posmarowania pasztecików)
- 200 g masła
- 200 g śmietany 18%
- 50 g drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
farsz z pieczarkami:
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 150g startego żółtego sera
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg pieczarek lub leśnych grzybów
- 1 cebula
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
- 400 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- ok. 3 ząbki czosnku
- 200 g białego sera półtłustego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ja dzień wcześniej przygotowuję sobie różne farsze, bo zagniecenie ciasta to już tylko chwilka. Poniżej propozycje różnych farszów.
Farsz pieczarkowy: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę lub pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone pieczarki mieszamy z żółtym serem startym na tarce na grubych oczkach.
Farsz z kapustą i grzybami: Cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmażamy na oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli kapusta jest długa, to ją kroimy. Potem kapustę mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz szpinakowy: Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusimy, gdy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszony biały ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto: Jeśli robimy paszteciki z różnymi farszami to warto zrobić ciasto z podwójnej ilości. U mnie dziś z farszem pieczarkowym oraz szpinakowym, bo takie lubimy najbardziej.
Do śmietany wkruszamy drożdże i dosypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy (nie czekamy aż drożdże zaczną pracować) i przystępujemy do dalszych etapów. Na stolnicę wykładamy mąkę, sól, masło. Wszystkie składniki siekamy nożem. Następnie na środku robimy dołek, wlewamy śmietanę z drożdżami, wbijamy 1 całe jajko i 2 żółtka. Całość zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie kleić się bardzo do rąk można dosypać jeszcze trochę mąki.
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (grubość ok. 3-4 mm). Na jeden brzeg przekładamy dowolny farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta. Wałek kroimy na mniejsze części (długoś ok. 3 cm). Czynność powtarzamy do wykorzystania całego ciasta. Poniżej zdj. z poszczególnych etapów.
Gotowe. Na zdj. paszteciki z farszem pieczarkowym i szpinakowym.
Życzymy smacznego!
Bardzo apetycznie wyglądają, zapisujemy przepis i do roboty.....
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis wyprubuje
UsuńProszę dać znać jak wyszły. Pozdrawiam 🤗.
UsuńPrzepis mi się bardzo podoba czytelnie przekazany bardzo dziekuje🌹
UsuńProszę i pozdrawiam 🙂.
UsuńPrzepyszne
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne
UsuńJutro sprawdzę
OdpowiedzUsuńDzisiaj sprawdziłam ten przepis. Bardzo dobry. Proporcje składników idealne. Robiłam farsz z pieczarek. Polecam.
OdpowiedzUsuńOd lat takie robię i z ręką na sercu polecam
OdpowiedzUsuńŚmietana rzadka czy gęsta?
OdpowiedzUsuńZwykła śmietana 18 % ;)
UsuńCzyli śmietana słodka?
OdpowiedzUsuńŚmietana kwaśna 18 %
UsuńJutro zrobie😃
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. Rewelacja, pyszności!
OdpowiedzUsuńProszę. Smacznego 🙂
UsuńZrobiłam na wigilię, wszyscy byli zachwyceni.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam pierwszy raz. Z pieczarkami oraz farszem z kurczaka i cebulką. Do skończenia wigilijnego barszczu pychotka :) Polecam, choć błyskawicznie mi nie poszło ;) Ale pyszne!
OdpowiedzUsuńJak robiła Pani farsz z kurczaka?
UsuńJa zrobiłam na wigilię z pieczarkami i kapustą poszły jak burza . Polecam 😃
OdpowiedzUsuńDzień dobry mieszkam w grecji gdzie niestety nie ma śmietany 😭czy mogę dać np. Jogutr
OdpowiedzUsuńProszę próbować, nie robiłam na jogurcie. Najlepiej, aby jogurt był gęsty - miał konsystencję kwaśnej śmietany. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo mi się podoba ten przepis ,aczkolwiek nie tu Smietany !*18% no ale pomyślimy co w to miejsce damy . Paszteciki to moje dzieciństwo a dużo pracy ale można podzielić jak to Pani zdradziła tajemnicę fajnie dziękuje .Martynika
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam, są super.
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie 👍
Smacznego i pozdrawiam serdecznie.
Usuńwitam, dziś zrobiłam 2 raz z pieczarkami
OdpowiedzUsuń+ser i cebula ,ale nie wiem czemu niektóre źle mi się sklejały...ale fakt są pyszne
Cieszę się że smakuje. Pozdrawiam serdecznie 🙂.
UsuńBardzo pyszne
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂 Pozdrawiam
UsuńBardzo proste w wykonaniu. Pyszne i miękkie. Polecam zrobić. Z przepisu wychodzi spora porcja.
OdpowiedzUsuń👍🙂🙂🙂 Pozdrawiam
UsuńPyszne,polecam.
OdpowiedzUsuń👍🙂👍 Pozdrawiam
UsuńPyszne,.Dziękuje za przepis.Pozdrawiam👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 🙂
UsuńWlaśnie stygną,przepis rewelacyjny,prosty i szybki
OdpowiedzUsuńPolecam
Smacznego ! Pozdrawiam serdecznie 🙂
UsuńTrzecie święta będę je robić.Są pyszne i szybkie do zrobienia 🙂
OdpowiedzUsuń