Błyskawiczne paszteciki mamy




Bardzo fajne, szybkie ciasto na paszteciki, które można przygotować z ulubionym, dowolnym farszem.

Te paszteciki u nas sprawdzają się najbardziej. Ciasto uda się każdemu. Robi się je szybko, nie trzeba czekać aż drożdże zaczną pracować. I co najważniejsze - upieczone paszteciki można zamrozić, a po rozmrożeniu wystarczy pogrzać w piekarniku. Gwarantuję takie rozmrożone i podgrzane smakują równie wspaniale i znikną w mgnieniu oka. 
Poniżej różne propozycje nadzienia.



Składniki:
ciasto (składniki w temp. pokojowej, na ok. 80 sztuk małych pasztecików):
  • ok. 0,5 kg mąki pszennej + do podsypania
  • 1 całe jajko + 2 żółtka (białka pozostawiamy do posmarowania pasztecików)
  • 200 g masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
nadzienie, propozycje:
farsz z pieczarkami:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 150g startego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
farsz z kapustą i grzybami:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg pieczarek lub leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia
farsz szpinakowy:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • ok. 3 ząbki czosnku
  • 200 g białego sera półtłustego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia



Przygotowanie:
Ja dzień wcześniej przygotowuję sobie różne farsze, bo zagniecenie ciasta to już tylko chwilka. Poniżej propozycje różnych farszów.
Farsz pieczarkowy: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę lub pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone pieczarki mieszamy z żółtym serem startym na tarce na grubych oczkach.
Farsz z kapustą i grzybami: Cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmażamy na oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli kapusta jest długa, to ją kroimy. Potem kapustę mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz szpinakowy: Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusimy, gdy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszony biały ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.




Ciasto: Jeśli robimy paszteciki z różnymi farszami to warto zrobić ciasto z podwójnej ilości. U mnie dziś z farszem pieczarkowym oraz szpinakowym, bo takie lubimy najbardziej.
Do śmietany wkruszamy drożdże i dosypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy (nie czekamy aż drożdże zaczną pracować) i przystępujemy do dalszych etapów. Na stolnicę wykładamy mąkę, sól, masło. Wszystkie składniki siekamy nożem. Następnie na środku robimy dołek, wlewamy śmietanę z drożdżami, wbijamy 1 całe jajko i 2 żółtka. Całość zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie kleić się bardzo do rąk można dosypać jeszcze trochę mąki.




Powstałe ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (grubość ok. 3-4 mm). Na jeden brzeg przekładamy dowolny farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta. Wałek kroimy na mniejsze części (długoś ok. 3 cm). Czynność powtarzamy do wykorzystania całego ciasta. Poniżej zdj. z poszczególnych etapów.



Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę piekarnikową (wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 180 st. C. Pieczemy do zarumienienia. Nasze paszteciki piekły się ok. 18-20 min.




Gotowe. Na zdj. paszteciki z farszem pieczarkowym i szpinakowym.




Życzymy smacznego!



39 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają, zapisujemy przepis i do roboty.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis wyprubuje

      Usuń
    2. Proszę dać znać jak wyszły. Pozdrawiam 🤗.

      Usuń
    3. Przepis mi się bardzo podoba czytelnie przekazany bardzo dziekuje🌹

      Usuń
  2. Jutro sprawdzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj sprawdziłam ten przepis. Bardzo dobry. Proporcje składników idealne. Robiłam farsz z pieczarek. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Od lat takie robię i z ręką na sercu polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Śmietana rzadka czy gęsta?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyli śmietana słodka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro zrobie😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za ten przepis. Rewelacja, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam na wigilię, wszyscy byli zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś zrobiłam pierwszy raz. Z pieczarkami oraz farszem z kurczaka i cebulką. Do skończenia wigilijnego barszczu pychotka :) Polecam, choć błyskawicznie mi nie poszło ;) Ale pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zrobiłam na wigilię z pieczarkami i kapustą poszły jak burza . Polecam 😃

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry mieszkam w grecji gdzie niestety nie ma śmietany 😭czy mogę dać np. Jogutr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę próbować, nie robiłam na jogurcie. Najlepiej, aby jogurt był gęsty - miał konsystencję kwaśnej śmietany. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Bardzo mi się podoba ten przepis ,aczkolwiek nie tu Smietany !*18% no ale pomyślimy co w to miejsce damy . Paszteciki to moje dzieciństwo a dużo pracy ale można podzielić jak to Pani zdradziła tajemnicę fajnie dziękuje .Martynika

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj robiłam, są super.
    Szybko i smacznie 👍

    OdpowiedzUsuń
  15. witam, dziś zrobiłam 2 raz z pieczarkami
    +ser i cebula ,ale nie wiem czemu niektóre źle mi się sklejały...ale fakt są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo proste w wykonaniu. Pyszne i miękkie. Polecam zrobić. Z przepisu wychodzi spora porcja.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne,.Dziękuje za przepis.Pozdrawiam👍

    OdpowiedzUsuń
  18. Wlaśnie stygną,przepis rewelacyjny,prosty i szybki
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  19. Trzecie święta będę je robić.Są pyszne i szybkie do zrobienia 🙂

    OdpowiedzUsuń