Chleb bez wyrabiania (z ziarnami)


Naprawdę prosty chleb pełen ziaren i z chrupiącą skórką. Zrobisz go bardzo małym nakładem pracy i bez konieczności przygotowania zaczynu.


Ten chleb wyjdzie każdemu, dziecinnie prosty, a taki pyszny. Bardzo smakuje mojej rodzinie, więc dzielę się przepisem. Koniecznie wypróbujcie, bo warto! Chleb jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Z przepisu wychodzą dwa dość spore bochenki chleba, użyłam formy o wymiarach 25 cm x 12 cm.



Składniki (na 2 bochenki chleba):
  • 1 kg mąki pszennej (można pół na pół zastąpić pszenną z orkiszową)
  • 2 opakowania suszonych drożdży (7 g)
  • 8 łyżek słonecznika
  • 6 łyżek sezamu
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli (u mnie pełne)
  • 2 łyżeczki cukru (płaskie)
  • 1 l letniej wody
  • 6 łyżek oleju rzepakowego



Przygotowanie:
Suche składniki (mąkę, drożdże, ziarna, sól, cukier) mieszamy ze sobą łyżką. Dodajemy wodę i olej. Ponownie dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia (ciepłe miejsce, pod przykryciem). Po tym czasie znów mieszamy łyżką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.


W międzyczasie formę natłuszczamy (u mnie masło) i posypujemy płatkami owsianymi (może być mąka czy bułka tarta). Ciasto przekładamy do keksówek, wyrównujemy. Wierzch ciasta można posypać jeszcze np. słonecznikiem.




Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (u mnie góra-dół bez termoobiegu). Moje chleby piekły się ok. 1 h. Upieczone chleby wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.





Chleb po rozkrojeniu. Pyszny - ma chrupiacą skórkę i jest pełen ziaren.




Życzymy smacznego!