Ekspresowe bułki (bez drożdży, bez wyrabiania)


Najprostsze bułeczki bez drożdży. Gotowe do pieczenia w kilka minut.

Bułeczki bez długiego wyrabiania i oczekiwania aż ciasto wyrośnie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje naprawdę chwilę - wystarczy wymieszać ze sobą kilka podstawowych składników. Świetne, gdy na przykład zabraknie nam pieczywa😉. U nas znikają jeszcze ciepłe😋.



Składniki w temp. pokojowej (na 9 bułek):
  • 300 ml mleka
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 2 małe jajka
  • 520 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli (u mnie płaska)
  • dodatkowo: mleko do posmarowania bułek, ziarna (sezam, czarnuszka, mak, itp.)




Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w jednej misce, a mokre składniki w drugiej. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto (jeśli bardzo się klei można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo bo bułki będą twarde. Lepiej urywając kawałek ciasta od razu lekko obsypać go w mące i wtedy uformować bułeczkę.).




Ciasto wykładamy na podsypaną mąką deskę, dzielimyna 9 kawałków, robimy kuleczki (bułeczki) i układamy na blasze piekarnikowej (wyłożonej papierem do pieczenia). Każdą bułeczkę smarujemy mlekiem, nacinamy ostrym nożem w kształt X i posypujemy ulubionymi ziarnami. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C (u mnie obcja góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy ok. 20-25 minut do ładnego zarumienienia.




Bułeczki są miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.




Życzymy smacznego!