Wigilijny przysmak do barszczu


Rewelacyjny świąteczny przysmak do barszczyku. Taki co roku gości u mnie w święta. Uwielbiamy zamiast krokietów czy pasztecików.

Taki przysmak przygotowuję na Wigilię, robię oczywiście wcześniej i mrożę. Po rozmrożeniu i odgrzaniu nie traci nic na walorach smakowych, jest bardzo smaczny, nie rozpada się. Najlepiej smakuje podawany na ciepło do barszczu lub polany sosem grzybowym.




Składniki (składniki w temp. pokojowej, na dwa przysmaki):
ciasto:
  • ok 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
farsz kapuściany:
  • ok. 500 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 300 g pieczarek
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz
dodatkowo:1 białko do posmarowania przysmaków



Wykonanie:
Poniżej opis krok po kroku jak przygotowuję farsz, a następnie ciasto.
Farsz kapuściany: Suszone grzyby moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia kiszoną kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą (w zależności od tego jak mocno kwaśna jest kapusta). Kapustę i grzyby gotujemy z wodą, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę. Następnie ugotowaną kapustę i grzyby odsączamy, kapustę odciskamy z wody najlepiej dłonią, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek. Wszystko razem smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki farszu mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Farsz gotowy.


Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy roztopione masło i olej. Następnie wlewamy spieniony zaczyn i partiami wsypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy, tak by odchodziło od ręki i było gładkie. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Patrz zdj. poniżej.




Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i nakładamy farsz. Zwijamy rolady. Rolady smarujemy roztrzepanym białkiem, obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby (pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków). Tak przygotowane układamy na foremce jeden obok drugiego lub pieczemy w dwóch keksówkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok 35 min.


Gotowe. Podaję do barszczu lub jako przekąskę z sosem grzybowym.