Rewelacyjny świąteczny przysmak do barszczyku. Taki co roku gości u mnie w święta. Uwielbiamy zamiast krokietów czy pasztecików.
Taki przysmak przygotowuję na Wigilię, robię oczywiście wcześniej i mrożę
. Po rozmrożeniu i odgrzaniu nie traci nic na walorach smakowych, jest bardzo smaczny, nie rozpada się. Najlepiej smakuje podawany na ciepło do barszczu lub polany sosem grzybowym.Składniki (składniki w temp. pokojowej, na dwa przysmaki):
ciasto:
- ok 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
farsz kapuściany:
- ok. 500 g kapusty kiszonej z marchewką
- 300 g pieczarek
- 50 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz
dodatkowo:1 białko do posmarowania przysmaków
Wykonanie:
Poniżej opis krok po kroku jak przygotowuję farsz, a następnie ciasto.
Farsz kapuściany: Suszone grzyby moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia kiszoną kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą (w zależności od tego jak mocno kwaśna jest kapusta). Kapustę i grzyby gotujemy z wodą, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę. Następnie ugotowaną kapustę i grzyby odsączamy, kapustę odciskamy z wody najlepiej dłonią, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek. Wszystko razem smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki farszu mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Farsz gotowy.
Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy roztopione masło i olej. Następnie wlewamy spieniony zaczyn i partiami wsypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy, tak by odchodziło od ręki i było gładkie. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Patrz zdj. poniżej.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i nakładamy farsz. Zwijamy rolady. Rolady smarujemy roztrzepanym białkiem, obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby (pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków). Tak przygotowane układamy na foremce jeden obok drugiego lub pieczemy w dwóch keksówkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok 35 min.
Wykonanie:
Poniżej opis krok po kroku jak przygotowuję farsz, a następnie ciasto.
Farsz kapuściany: Suszone grzyby moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia kiszoną kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą (w zależności od tego jak mocno kwaśna jest kapusta). Kapustę i grzyby gotujemy z wodą, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę. Następnie ugotowaną kapustę i grzyby odsączamy, kapustę odciskamy z wody najlepiej dłonią, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek. Wszystko razem smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki farszu mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Farsz gotowy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i nakładamy farsz. Zwijamy rolady. Rolady smarujemy roztrzepanym białkiem, obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby (pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków). Tak przygotowane układamy na foremce jeden obok drugiego lub pieczemy w dwóch keksówkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok 35 min.