Sałatka obiadowa na zimę


Pyszna warzywna sałatka, którą robimy co roku do słoików na zimę. Idealnie sprawdza się do obiadu.

Jakiś czas temu moja mama dostała ten szybki i prosty przepis od swojej zaufanej Fryzjerki. Postanowiłyśmy go wypróbować - sałatka wychodzi naprawdę przepyszna i zagościła u nas już na stałe. Polecam.

Składniki:
  • 5 kg kapusty
  • 1,5 kg marchewki
  • 1 kg papryki (mogą być różne kolory, można dodać 1 papryczkę chili)
  • 1 kg cebuli
zalewa:
  • 0,5 l octu 10%
  • 0,5 l oleju
  • 0,5 kg cukru

  • sól i pieprz do smaku




Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy w paseczki, marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej (lub kroimy w cienkie paseczki), cebulę oczyszczamy z wierzchniej warstwy i kroimy w cienkie piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Ja do poszatkowania warzyw wykorzystuję maszynkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem oraz doprawiamy solą i pieprzem.




Zalewa: Składniki zalewy (ocet, olej, cukier) dajemy do garnka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

Zimną zalewą zalewamy warzywa - całość mieszamy. Warzywa w zalewie przekładamy do wyparzonych słoików. Płyn który pozostanie dolewamy do słoików.





Sałatkę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min. od zagotowania. Zaraz po pasteryzacji można odwrócić słoiki do góry dnem. Słoiki z sałatką przechowuję w piwnicy.




Przed podaniem do sałatki można dodatkowo dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Sałatka sprawdzi się też na kanapki czy do burgerów.




Życzymy smacznego!


2 komentarze: