Pyszna warzywna sałatka, którą robimy co roku do słoików na zimę. Idealnie sprawdza się do obiadu.
Jakiś czas temu moja mama dostała ten szybki i prosty przepis od swojej zaufanej Fryzjerki. Postanowiłyśmy go wypróbować - sałatka wychodzi naprawdę przepyszna i zagościła u nas już na stałe. Polecam.
Składniki:
- 5 kg kapusty
- 1,5 kg marchewki
- 1 kg papryki (mogą być różne kolory, można dodać 1 papryczkę chili)
- 1 kg cebuli
- 0,5 l octu 10%
- 0,5 l oleju
- 0,5 kg cukru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy w paseczki, marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej (lub kroimy w cienkie paseczki), cebulę oczyszczamy z wierzchniej warstwy i kroimy w cienkie piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Ja do poszatkowania warzyw wykorzystuję maszynkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewa: Składniki zalewy (ocet, olej, cukier) dajemy do garnka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Zimną zalewą zalewamy warzywa - całość mieszamy. Warzywa w zalewie przekładamy do wyparzonych słoików. Płyn który pozostanie dolewamy do słoików.
Sałatkę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min. od zagotowania. Zaraz po pasteryzacji można odwrócić słoiki do góry dnem. Słoiki z sałatką przechowuję w piwnicy.
Sałatkę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min. od zagotowania. Zaraz po pasteryzacji można odwrócić słoiki do góry dnem. Słoiki z sałatką przechowuję w piwnicy.
Robiłam, sałatka jest bardzo dobra, polecam....
OdpowiedzUsuńDo obiadów zimą, jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń