Szybkie świąteczne paszteciki


Paszteciki bez czekania. W okresie świątecznym robię je z podwójnej, a nawet potrójnej porcji, bo szybko znikają 😉. U nas na Wigilę i w święta są obowiązkowo.

Ciasto na paszteciki, które naprawdę mogę polecić, bo wypraktykowałam je już od wielu lat. Ciasto wystarczy od razu zagnieść (bez czekania aż drożdże bedą pracować.) Paszteciki wyjdą z każdym Waszym ulubionym farszem. Po upieczeniu można je zamrozić - rozmrożone i odgrzane np. w piekarniku, smakują równie dobrze jak te świeżo przygotowane.



Składniki:
ciasto (składniki w temp. pokojowej, na ok. 80 sztuk małych pasztecików):
  • ok. 0,5 kg mąki pszennej + do podsypania
  • 1 całe jajko + 2 żółtka (białka pozostawiamy do posmarowania pasztecików)
  • 200 g masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
farsz:
  • 800 g kiszonej kapusty (można dać więcej do 1 kg)
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe cebule 
  • przyprawy: 1-2 małe listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej papryki mielonej, sól, pieprz.


Przygotowanie:
Poniżej dokładny opis krok po kroku jak przygotowuję farsz, a następnie ciasto. Farsz przygotowuję dzień wcześniej, bo zagniecenie ciasta to już tylko chwila.
Farsz: Kiszoną kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą (w zależności jak mocno kwaśna jest kapusta). Kapustę przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cukier. Całość zalewamy wodą, tak by przykryła kapustę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy aż kapusta będzie miękka. Następnie kapsutę odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia. Wyjmujemy też liście laurowe, ziele, ziarna pieprzu. Gdy kapusta przestygnie bardzo dokładnie ją odciskamy, a następnie drobno siekamy.
W międzyczasie drobno siekamy cebulę. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gdy pieczarki są już gotowe, doddajemy do nich posiekaną kapustę i smażymy jeszcze chwilkę, doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Farsz studzimy.

 



Ciasto: Do śmietany wkruszamy drożdże i dosypujemy cukier. Dokładnie mieszamy (nie czekamy na spienienie drożdży) i przystępujemy do dalszych etapów pracy. Na stolnicę przekładamy mąkę, sól i masło. Całość siekamy nożem. Następnie na środku robimy dołek i wlewamy śmietanę z drożdżami oraz wbijamy 1 całe jajko i 2 żółtka. Dłońmi zagniatamy ciasto (jeśli ciasto mocno się klei można dosypać jeszcze trochę mąki).


Następnie stolnicę podsypujemy jeszcze trochę mąką, a ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta (grubość ok. 3-4 mm). Na jeden brzeg nakładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta (patrz zdj. wyżej). Wałek kroimy na mniejsze części. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 180 st. C z opcją góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do ładnego zarumienienia (u nas ok.18 min).




Paszteciki studzimy na kratce.


Gotowe. Na zdj. paszteciki z farszem kapuściamy, a te z tyłu ze szpiankiem i serem, też bardzo lubimy 😉.



Życzymy smacznego!



39 komentarzy:

  1. Apetyczne paszteciki. Zapisuję przepis i wypróbuję na te święta....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto! Są pyszne.

      Usuń
    2. Ja pieczarki trę na tarce grube oczka.

      Usuń
    3. Przepyszne, dziękuję za przepis.

      Usuń
    4. ❤️🙂 Proszę, Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ja myślę, żeby zamiast pieczarek dać śliwkę kalifornijską .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam że śliwką i kapustą farsz. Pyszności. Znikają w mig. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę że smakują. Również życzę Wesołych świąt i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Paszteciki mrozimy przed czy po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy z mrożonego szpinaku też można zrobić? A Pani jak robi ze szpinakiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak robię z mrożonego szpinaku. Podaję przepis.
      400 g mrożonego szpinaku
      1 cebula
      ok. 3 ząbki czosnku
      200 g białego sera półtłustego
      sól, pieprz do smaku
      olej do smażenia
      Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusimy, gdy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszony biały ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

      Usuń
  5. Wyglądają apetycznie i na pewno wybornie smakują. Jaką śmietanę należy dodać, słodką czy gęstą kwaśną? Czy jeśli paszteciki zamrożę, to później do piekarnika włożyć zamrożone, czy czekać aż się odmrożą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana kwaśna 18%. Rozmrozić i takie rozmrożone podgrzać w piekarniku. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Czy mozna uzyc suszonych drozdzy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam dziś te paszteciki 🍄‍🟫są przepyszne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobione. Wyszły pyszne. Nie wiem czy dotrzymają do świąt. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, smacznego 😋. My robimy 3 porcję, bo szybko znikają 😁😋.

      Usuń
  9. A przepis na farsz mięsny ma Pani?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mięsem nie robiłam, zawsze raczej takie postne. Robię jeszcze z pieczarkami i serem żółtym.
      1 kg pieczarek
      1 duża cebula
      150g startego żółtego sera
      sól i pieprz
      olej do smażenia
      Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę lub pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone pieczarki mieszamy z żółtym serem startym na tarce na grubych oczkach.

      Usuń
  10. Podpinam się do pytania o farsz mięsny 🙂 wczoraj zrobione z kapusta i pieczarkami podwójna porcja. Dziś będą że szpinakiem i właśnie z mięsem bym chciała...są przepyszne 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakują. Z mięsem nie robiłam, robię raczej takie postne. Nam smakują również z pieczarkami i serem żółtym. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Czy mozna zamowic takie paszteciki z dostawa

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej! Dziś zrobiłam farsz mięsny do ciasta podanego wyżej. 2kg mięsa (szynka, karkówka), cebula, 2 marchewki z rosołową, sól, pieprz. Mięso pokroiłam drobno. W głębokim garnku podsmażyłam na oleju cebule, dodałam mięso przyprawiłam solą i pieprzem. Dodałam też trochę Maggi i przyprawy knorr do mięs. Mięso dusiło sie w sosie własnym do miękkości. Przestudzone mięso zblędowałam razem z marchewką. Paszteciki z tym ciastem są obłędne z każdym farszem, ale najlepsze że szpinakiem!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam dużo dużo serka naturalnego. Mogła bym go użyć zamiast smietany

    OdpowiedzUsuń
  14. Smietanka słodka czy kwaśna

    OdpowiedzUsuń
  15. W tym roku pierwszy raz robię paszteciki z ciastem drożdżowym z tego przepisu. Farsz już stygnie i zaraz biorę się za ciasto. Mam tylko nadzieje, że do wigilii coś zostanie bo robię z 1 porcji 😊. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🤗.

      Usuń
  16. Wyszły pyszne

    OdpowiedzUsuń