Paszteciki bez czekania. W okresie świątecznym robię je z podwójnej, a nawet potrójnej porcji, bo szybko znikają 😉. U nas na Wigilę i w święta są obowiązkowo.
Ciasto na paszteciki, które naprawdę mogę polecić, bo wypraktykowałam je już od wielu lat. Ciasto wystarczy od razu zagnieść (bez czekania aż drożdże bedą pracować.) Paszteciki wyjdą z każdym Waszym ulubionym farszem. Po upieczeniu można je zamrozić - rozmrożone i odgrzane np. w piekarniku, smakują równie dobrze jak te świeżo przygotowane.
Składniki:
ciasto (składniki w temp. pokojowej, na ok. 80 sztuk małych pasztecików):
- ok. 0,5 kg mąki pszennej + do podsypania
- 1 całe jajko + 2 żółtka (białka pozostawiamy do posmarowania pasztecików)
- 200 g masła
- 200 g śmietany 18%
- 50 g drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
- 800 g kiszonej kapusty (można dać więcej do 1 kg)
- 500 g pieczarek
- 2 małe cebule
- przyprawy: 1-2 małe listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej papryki mielonej, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Poniżej dokładny opis krok po kroku jak przygotowuję farsz, a następnie ciasto. Farsz przygotowuję dzień wcześniej, bo zagniecenie ciasta to już tylko chwila.
Farsz: Kiszoną kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą (w zależności jak mocno kwaśna jest kapusta). Kapustę przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cukier. Całość zalewamy wodą, tak by przykryła kapustę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy aż kapusta będzie miękka. Następnie kapsutę odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia. Wyjmujemy też liście laurowe, ziele, ziarna pieprzu. Gdy kapusta przestygnie bardzo dokładnie ją odciskamy, a następnie drobno siekamy.
W międzyczasie drobno siekamy cebulę. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gdy pieczarki są już gotowe, doddajemy do nich posiekaną kapustę i smażymy jeszcze chwilkę, doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Farsz studzimy.
Ciasto: Do śmietany wkruszamy drożdże i dosypujemy cukier. Dokładnie mieszamy (nie czekamy na spienienie drożdży) i przystępujemy do dalszych etapów pracy. Na stolnicę przekładamy mąkę, sól i masło. Całość siekamy nożem. Następnie na środku robimy dołek i wlewamy śmietanę z drożdżami oraz wbijamy 1 całe jajko i 2 żółtka. Dłońmi zagniatamy ciasto (jeśli ciasto mocno się klei można dosypać jeszcze trochę mąki).
Farsz: Kiszoną kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą (w zależności jak mocno kwaśna jest kapusta). Kapustę przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cukier. Całość zalewamy wodą, tak by przykryła kapustę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy aż kapusta będzie miękka. Następnie kapsutę odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia. Wyjmujemy też liście laurowe, ziele, ziarna pieprzu. Gdy kapusta przestygnie bardzo dokładnie ją odciskamy, a następnie drobno siekamy.
W międzyczasie drobno siekamy cebulę. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gdy pieczarki są już gotowe, doddajemy do nich posiekaną kapustę i smażymy jeszcze chwilkę, doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Farsz studzimy.
Ciasto: Do śmietany wkruszamy drożdże i dosypujemy cukier. Dokładnie mieszamy (nie czekamy na spienienie drożdży) i przystępujemy do dalszych etapów pracy. Na stolnicę przekładamy mąkę, sól i masło. Całość siekamy nożem. Następnie na środku robimy dołek i wlewamy śmietanę z drożdżami oraz wbijamy 1 całe jajko i 2 żółtka. Dłońmi zagniatamy ciasto (jeśli ciasto mocno się klei można dosypać jeszcze trochę mąki).
Następnie stolnicę podsypujemy jeszcze trochę mąką, a ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta (grubość ok. 3-4 mm). Na jeden brzeg nakładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta (patrz zdj. wyżej). Wałek kroimy na mniejsze części. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 180 st. C z opcją góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do ładnego zarumienienia (u nas ok.18 min).
Paszteciki studzimy na kratce.
Gotowe. Na zdj. paszteciki z farszem kapuściamy, a te z tyłu ze szpiankiem i serem, też bardzo lubimy 😉.
Paszteciki studzimy na kratce.
Gotowe. Na zdj. paszteciki z farszem kapuściamy, a te z tyłu ze szpiankiem i serem, też bardzo lubimy 😉.
Życzymy smacznego!
Apetyczne paszteciki. Zapisuję przepis i wypróbuję na te święta....
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto! Są pyszne.
UsuńJa pieczarki trę na tarce grube oczka.
UsuńPrzepyszne, dziękuję za przepis.
Usuń❤️🙂 Proszę, Pozdrawiam.
UsuńTakie pasztecik robię może od 40 lat z jednym wyjątkiem. Do ciasta NIE DAJĘ ŻADNYCH JAJEK, ŻÓŁTEK.
UsuńSĄ
Ja myślę, żeby zamiast pieczarek dać śliwkę kalifornijską .
OdpowiedzUsuńZrobiłam że śliwką i kapustą farsz. Pyszności. Znikają w mig. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
UsuńBardzo się cieszę że smakują. Również życzę Wesołych świąt i pozdrawiam serdecznie.
UsuńPaszteciki mrozimy przed czy po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu 🙂.
UsuńA czy z mrożonego szpinaku też można zrobić? A Pani jak robi ze szpinakiem?
OdpowiedzUsuńTak robię z mrożonego szpinaku. Podaję przepis.
Usuń400 g mrożonego szpinaku
1 cebula
ok. 3 ząbki czosnku
200 g białego sera półtłustego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusimy, gdy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszony biały ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Wyglądają apetycznie i na pewno wybornie smakują. Jaką śmietanę należy dodać, słodką czy gęstą kwaśną? Czy jeśli paszteciki zamrożę, to później do piekarnika włożyć zamrożone, czy czekać aż się odmrożą?
OdpowiedzUsuńŚmietana kwaśna 18%. Rozmrozić i takie rozmrożone podgrzać w piekarniku. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy mozna uzyc suszonych drozdzy?
OdpowiedzUsuńNie robiłam, ale myślę że tak. 🙂
UsuńRobiłam dziś te paszteciki 🍄🟫są przepyszne pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznego 😋. Pozdrawiam
UsuńZrobione. Wyszły pyszne. Nie wiem czy dotrzymają do świąt. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńProszę, smacznego 😋. My robimy 3 porcję, bo szybko znikają 😁😋.
UsuńA przepis na farsz mięsny ma Pani?
OdpowiedzUsuńZ mięsem nie robiłam, zawsze raczej takie postne. Robię jeszcze z pieczarkami i serem żółtym.
Usuń1 kg pieczarek
1 duża cebula
150g startego żółtego sera
sól i pieprz
olej do smażenia
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę lub pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone pieczarki mieszamy z żółtym serem startym na tarce na grubych oczkach.
Podpinam się do pytania o farsz mięsny 🙂 wczoraj zrobione z kapusta i pieczarkami podwójna porcja. Dziś będą że szpinakiem i właśnie z mięsem bym chciała...są przepyszne 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują. Z mięsem nie robiłam, robię raczej takie postne. Nam smakują również z pieczarkami i serem żółtym. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMożna zrobić z mięsem z rosołu. Podduszoną cebulę i marchewkę zmieszać ze zmielonym mięsem z rosołu lub specjalnie ugotowanym mięsem jakie lubimy , doprawić do smaku. Można dodać żółty ser.
UsuńCzy mozna zamowic takie paszteciki z dostawa
OdpowiedzUsuńNie 😉. Robię tylko dla rodziny. Pozdrawiam 🤗
UsuńHej! Dziś zrobiłam farsz mięsny do ciasta podanego wyżej. 2kg mięsa (szynka, karkówka), cebula, 2 marchewki z rosołową, sól, pieprz. Mięso pokroiłam drobno. W głębokim garnku podsmażyłam na oleju cebule, dodałam mięso przyprawiłam solą i pieprzem. Dodałam też trochę Maggi i przyprawy knorr do mięs. Mięso dusiło sie w sosie własnym do miękkości. Przestudzone mięso zblędowałam razem z marchewką. Paszteciki z tym ciastem są obłędne z każdym farszem, ale najlepsze że szpinakiem!
OdpowiedzUsuńSuper 👍. Pozdrawiam 🤗.
UsuńMożna przepis na tę że szpinakiem
UsuńPodaję przepis na farsz szpinakowy.
Usuń400 g mrożonego szpinaku
1 cebula
ok. 3 ząbki czosnku
200 g białego sera półtłustego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusimy, gdy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszony biały ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Mam dużo dużo serka naturalnego. Mogła bym go użyć zamiast smietany
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie robiłam..., proszę próbować 😉.
UsuńSmietanka słodka czy kwaśna
OdpowiedzUsuńKwaśna 18 %
UsuńDziękuję
UsuńW tym roku pierwszy raz robię paszteciki z ciastem drożdżowym z tego przepisu. Farsz już stygnie i zaraz biorę się za ciasto. Mam tylko nadzieje, że do wigilii coś zostanie bo robię z 1 porcji 😊. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńProszę, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🤗.
UsuńWyszły super!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤗. Smacznego!
UsuńA czy ktoś robił z suszonymi grzybami
UsuńWyszły pyszne
OdpowiedzUsuń🤗🙂Smacznego !
UsuńCzy składniki powinny być w temp pokojowej?
OdpowiedzUsuńTak 🙂
UsuńProszę o przepis na piernik
OdpowiedzUsuńPolecam te 2 przepisy dostępne pod linkiem
Usuńhttps://www.urwiswakcji.pl/search/label/piernik?&max-results=9&m=1