Kulebiak na dwa sposoby


Takie kulebiaki robię obowiązkowo na Wigilię i święta. Podaję do barszczu lub jako samodzielną przekąskę np. z sosem grzybowym czy pieczarkowym. W przepisie podaję różne propozycje farszów - kapuściany i mięsny.

Poniżej dokładny przepis - wykonanie ciasta oraz propozycje na farsz mięsny i farsz bez mięsa na Wigilię. Takie kulebiaki można przygotować wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu i odgrzaniu są równie smaczne, nie stracą nic na walorach smakowych. Najlepiej smakują podawane na ciepło, do barszczu, lub np. polane sosem grzybowym czy pomidorowym. Na Wigilię i święta są świetną alternatywą dla pasztecików i krokietów.
Kulebiaki zrobiłam w dwóch keksówkach, jeden z farszem kapuścianym, drugi z mięsnym.



Składniki (składniki w temp. pokojowej, na dwa kulebiaki):
ciasto:
  • ok 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
farsz kapuściany:
  • 300 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 200 g pieczarek
  • 30 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • olej
  • sól i pieprz
farsz mięsny:
    • mięso obrane z połowy kury ugotowanej w rosole (ok. 300 g)
    • warzywa z rosołu - u mnie 3 marchwie, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera
    • 200 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka majeranku
    • natka pietruszki, koper
    • sól, pieprz do smaku
    dodatkowo:1 białko do posmarowania kulebiaków




    Wykonanie:
    Poniżej opis jak przygotowuję farsz, a następnie ciasto. Farsze przygotowuję dzień lub dwa wcześniej, bo zagniecenie ciasta to już tylko chwila.


    Farsz kapuściany: Suszone grzyby moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia kiszoną kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod zimną wodą (w zależności jak mocno kwaśna jest kapusta). Kapustę i grzyby gotujemy z wodą, w której się moczyły, gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę. Następnie ugotowaną kapustę i grzyby odsączamy, kapustę odciskamy z wody najlepiej dłonią, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek. Wszystko razem smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki farszu mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Farsz mięsny: Gdy mięso się gotuje, do misy z blenderem przekładamy cebulę i rozdrabniamy, potem dokładamy pieczarki, również rozdrabniamy. Taką pulpę przekładamy na patelnię i podsmażamy. Miękkie mięso, obieramy z kości i mięso również rozdrabniamy w maszynie (do mięsa wlewam kilka łyżek rosołu). Takie rozdrobnione mięso przekładamy do miski z podsmażonymi pieczarkami, dodajemy do smaku sól, pieprz, majeranek oraz trochę posiekanego koperku i natki pietruszki. Całość mieszamy do połączenia.




    Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy roztopione masło i olej. Następnie wlewamy spieniony zaczyn i partiami wsypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy, tak by odchodziło od ręki i było gładkie. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i nakładamy farsz. Zwijamy rolady. Rolady smarujemy roztrzepanym białkiem, obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby (pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków). Tak przygotowane układamy w keksówkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok 35 min.




    Życzymy smacznego!