Poniżej dokładny przepis - wykonanie ciasta oraz propozycje na farsz mięsny i farsz bez mięsa na Wigilię. Takie kulebiaki można przygotować wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu i odgrzaniu są równie smaczne, nie stracą nic na walorach smakowych. Najlepiej smakują podawane na ciepło, do barszczu, lub np. polane sosem grzybowym czy pomidorowym. Na Wigilię i święta są świetną alternatywą dla pasztecików i krokietów.
Kulebiaki zrobiłam w dwóch keksówkach, jeden z farszem kapuścianym, drugi z mięsnym.
Składniki (składniki w temp. pokojowej, na dwa kulebiaki):
ciasto:
- ok 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 g kapusty kiszonej z marchewką
- 200 g pieczarek
- 30 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- olej
- sól i pieprz
- mięso obrane z połowy kury ugotowanej w rosole (ok. 300 g)
- warzywa z rosołu - u mnie 3 marchwie, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- natka pietruszki, koper
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Poniżej opis jak przygotowuję farsz, a następnie ciasto. Farsze przygotowuję dzień lub dwa wcześniej, bo zagniecenie ciasta to już tylko chwila.
Farsz mięsny: Gdy mięso się gotuje, do misy z blenderem przekładamy cebulę i rozdrabniamy, potem dokładamy pieczarki, również rozdrabniamy. Taką pulpę przekładamy na patelnię i podsmażamy. Miękkie mięso, obieramy z kości i mięso również rozdrabniamy w maszynie (do mięsa wlewam kilka łyżek rosołu). Takie rozdrobnione mięso przekładamy do miski z podsmażonymi pieczarkami, dodajemy do smaku sól, pieprz, majeranek oraz trochę posiekanego koperku i natki pietruszki. Całość mieszamy do połączenia.
Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. W dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy roztopione masło i olej. Następnie wlewamy spieniony zaczyn i partiami wsypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy, tak by odchodziło od ręki i było gładkie. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i nakładamy farsz. Zwijamy rolady. Rolady smarujemy roztrzepanym białkiem, obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby (pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków). Tak przygotowane układamy w keksówkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok 35 min.
Życzymy smacznego!