Niesamowicie smaczny obiad!


U nas taki obiad to za każdym razem strzał w dziesiątkę. To jeden z moich ulubionych przepisów.

Przepyszny i szybki w przygotowaniu obiad jednogarnkowy. Gdy go robię, cała kuchnia pachnie ziołami i warzywami. Wszyscy zajadają z apetytem, a zwłaszcza dzieciaki. Taki obiad można przygotować już wieczorem, wstawić do lodówki, a następnego dnia do piekarnika i gotowe😉. Spróbujcie - naprawdę pyszny obiad z jednego gara.



Składniki:
  • 4-6 udek z kurczaka
  • 6 większych ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • trochę korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • połowa papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • ok. 3 ząbki czosnku
  • trochę groszku konserwowego
  • opcjonalnie kilka pieczarek
  • sok z 1/4 cytryny
  • olej/oliwa (kilka łyżek)
  • przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie: koperek, natka pietruszki do posypania przez podaniem


Wykonanie:
Mięso nacieramy marynatą (oliwę łączymy z przyprawami: słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym prze praskę) i odstawiamy do lodówki na min 2 h. Ja zrobiłam to wieczorem, dzień wcześniej, by mięsko trochę poleżało w lodówce natarte przyprawami.

Przygotowujemy warzywa. Warzywa oczyszczamy i kroimy - cebulę w pióra, ziemniaki w ćwiartki, paprykę w kostkę, resztę w grube talarki, czosnek możemy pozostawić w łupince (tak upieczony będzie idealny do posmarowania np. chleba). Wszystkie warzywa (oprócz groszku i pieczarek) przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy trochę oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy solą i ziołami. Całość mieszamy, by olej i przyprawy znalazły się na wszystkich warzywach. Na warzywa wykładamy mięso.





Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Warto od czasu do czasu, podczas pieczenia, przemieszać warzywa, tak by tłuszcz znajdujący się na dnie dotarł również do wyższych partii.




Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, doddajemy groszek i pokrojone pieczarki, pieczemy jeszcze przez ok. 20 min. Czas pieczenia zależny jest od jakości mięsa/rodzaju użytych warzyw.
Gotowe!



Życzymy smacznego!



4 komentarze:

  1. Dania jednogarnkowe są najlepsze. Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega pyszny Faktycznie niesamowity🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń