Ciasto biały Lion - szybko się je robi, efektownie wygląda, a przede wszystkim pysznie smakuje.
Tym ciastem poczęstowała nas niedawno sąsiadka i podzieliła się przepisem. Ciasto bardzo nam posmakowało, z przepisu korzystam i z pewnością mogę to ciasto polecić. Proste do przygotowania i pyszne. Super na święta i wszelkie okazje. Przygotowuję je na balszce o wymiarach: 25x 30 cm.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (można dać więcej jeśli lubimy słodko)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 200 g masła
- 1/2 l mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- puszka kajmaku
- 50 g masła
- 60g pszenicy ekspandowanej
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami doddajemy cukier i miksujemy do momenty gdy powstanie lśniąca masa. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do nich proszek i ocet - mieszamy do połączenia składników. Żółtka z proszkiem i octem doddajemy do piany i miksujemy. Na koniec wsypujemy partiami mąkę - miksujemy do połączenia na najniżych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki (dno wyścielone papierem do pieczenia), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części.
Krem: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę (mleko z żółtkami i mąką). Całość ponownie gotujemy aż powstanie budyń. Potem odstawiamy i studzimy. W międzyczasie ucieramy masło na puch i dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej - miksujemy.
Złożenie ciasta: Na spód foremki przekładamy biszkopt (ja nasączyłam go herbatką owocową). Na biszkopt wykładamy masę kajmakową, a na masę połowę kremu. Krem ponownie przykrywamy biszkoptem, biszkopt smarujemy pozostałym kremem i posypujemy orzeszkami.
Życzymy smacznego!
Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuń😊😊😊 Pozdrawiam
UsuńPoproszę o przepis na metrowiec
OdpowiedzUsuńPiekłam, wszystkim bardzo smakował. Polecam przepis....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakował 🙂. Pozdrawiam 🤗.
UsuńA czy ta pszenica to w miodzie może być
OdpowiedzUsuńPolecam raczej taką bez, aby masa nie była zbyt słodka. Może też być ryż preparowany.
Usuń