Pyszne gołąbki w innej wersji niż zazwyczaj.
Takie gołąbki babcia często przygotowuje na piątkowy obiad. Wszyscy się nimi zajadamy - gołąbki bardzo szybko znikają z talerzy😋. Dziś podrzucamy więc pomysł na gołąbki w innej wersji niż zazwyczaj.
Składniki:
Takie gołąbki babcia często przygotowuje na piątkowy obiad. Wszyscy się nimi zajadamy - gołąbki bardzo szybko znikają z talerzy😋. Dziś podrzucamy więc pomysł na gołąbki w innej wersji niż zazwyczaj.
Składniki:
- 1 większa młoda kapusta biała
- 1 kg pieczarek
- 1 kg ryżu
- 2,15 l wody
- 3 - 4 średnie cebule
dodatkowo:
Wykonanie:
Z kapusty wydrążamy głąb i wkładamy ją do garnka z wrzącą wodą. Gdy liście lekko zmiękną, ściągamy je sukcesywnie od zewnątrz i układamy na miseczce. Czekamy aż zmięknie kolejna partia liści, wówczas ponownie je ściągamy - w ten sposób rozbieramy całą kapustę. Z liści wycinamy twarde części (nerwy).
Przygotowanie farszu:
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Dusimy do odparowania. Pod koniec duszenia dodajemy 1 łyżkę masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do wystygnięcia.
Na patelni osobno smażymy cebulkę. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia dodajemy odrobinę masła.
W międzyczasie ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę z 1 łyżką masła (ok. 2,15 l wody), mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy. Gdy ryż wchłonie wodę zdejmujemy go z palnika i odstawiamy go pod przykryciem do wystudzenia (babcia garnek owija ręcznikiem, można włożyć pod kołdrę).
Ryż po wystudzeniu mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cebulką. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz nakładamy łyżką na liście kapusty i zawijamy. Babcia robi większe gołąbki - cały liść nadziewa farszem. Tak przygotowane gołąbki - nasza babcia układa w szybkowarze i zalewa 0,5 l wody + rozpuszczone 2 kostki rosołowe (można podlać wywarem jarzynowym). W szybkowarze gotujemy od zagotowania jeszcze ok. 20 min. Można również ugotować w płaskim naczyniu (z wkładką, aby nie przywierały do dna).
Gołąbki gotowe:
Gołąbki można serwować z dowolnym sosem i surówkami. U nas sos grzybowy z prawdzików.
- olej do smażenia
- masło
- przyprawy: sól, pieprz
- 0,5 l wody + rozpuszczone 2 kostki rosołowe (lub wywar jarzynowy)
Wykonanie:
Przygotowanie farszu:
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Dusimy do odparowania. Pod koniec duszenia dodajemy 1 łyżkę masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do wystygnięcia.
Na patelni osobno smażymy cebulkę. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia dodajemy odrobinę masła.
W międzyczasie ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę z 1 łyżką masła (ok. 2,15 l wody), mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy. Gdy ryż wchłonie wodę zdejmujemy go z palnika i odstawiamy go pod przykryciem do wystudzenia (babcia garnek owija ręcznikiem, można włożyć pod kołdrę).
Ryż po wystudzeniu mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cebulką. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz nakładamy łyżką na liście kapusty i zawijamy. Babcia robi większe gołąbki - cały liść nadziewa farszem. Tak przygotowane gołąbki - nasza babcia układa w szybkowarze i zalewa 0,5 l wody + rozpuszczone 2 kostki rosołowe (można podlać wywarem jarzynowym). W szybkowarze gotujemy od zagotowania jeszcze ok. 20 min. Można również ugotować w płaskim naczyniu (z wkładką, aby nie przywierały do dna).
Gołąbki gotowe:
Gołąbki można serwować z dowolnym sosem i surówkami. U nas sos grzybowy z prawdzików.
Ok.Ale jak zamrażać i jak odmrażać ?
OdpowiedzUsuń