Ciasto Kilimandżaro mojej mamy - gości u nas od lat


Niezwykle smakowite ciasto, które nigdy nam się nie nudzi. Idealne na każdą okazję.

Ciasto, które gości u nas na każdej większej uroczystości. Mama zawsze przygotowuje je też na świąteczny stół - wszystkim bardzo smakuje. Dziś pomagamy jej w kuchni i dzielimy się sprawdzonym przepisem.

Składniki:
biszkopt:
  • 6 dużych jajek (oddzielnie białko i żółtko)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki (np. pomarańczowe/cytrynowe)
  • 1 łyżka masła
masa budyniowa:
  • 200 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki mleka
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe do posypania ciasta
Wymiary formy: 25 cm x 36 cm



Wykonanie:
Biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - nadal ubijając. Następnie nadal miksując stopniowo dodajemy żółtka, olej, wodę, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao - całość miksujemy aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze piekło się ok. 35 min. Po upieczeniu ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż na 2 blaty.


Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane przekładamy do garnka i dusimy razem z masłem na małym ogniu. U mnie jabłka były bardzo kruche, gdy powstał z nich mus - jabłka zestawiam z ognia i do gorących dosypuję galaretki. Intensywnie mieszamy całość. Masę odstawiamy do wystudzenia i lekko stężałą wylewamy na pierwszy blat biszkoptowy. Ciasto wkładamy do lodówki.




Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę (mleko z żółtkami i mąką). Całość ponownie gotujemy aż powstanie budyń. Następnie odstawiamy i studzimy. W międzyczasie ucieramy masło - do masła dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Powstały krem wykładamy na masę jabłkową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.




Polewa: Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy w kąpielni wodnej. Po lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Gotowe:









Życzymy smacznego!



5 komentarzy:

  1. Piekłam z tego przepisu, placek jest pyszny. Smakowicie się prezentował na stole, a goście prosili o przepis. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna jasne ciasto zamiast kakao

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest przepyszne, bałam się, że mi wyjdzie zakalec, ale wszystko się udało. Dziękuję za przepis na bardzo dobre ciasto 🙂

    OdpowiedzUsuń