Niezwykle smakowite ciasto, które nigdy nam się nie nudzi. Idealne na każdą okazję.
Ciasto, które gości u nas na każdej większej uroczystości. Mama zawsze przygotowuje je też na świąteczny stół - wszystkim bardzo smakuje. Dziś pomagamy jej w kuchni i dzielimy się sprawdzonym przepisem.
Składniki:
biszkopt:
- 6 dużych jajek (oddzielnie białko i żółtko)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa jabłkowa:
Wykonanie:
Biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - nadal ubijając. Następnie nadal miksując stopniowo dodajemy żółtka, olej, wodę, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao - całość miksujemy aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze piekło się ok. 35 min. Po upieczeniu ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż na 2 blaty.
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki (np. pomarańczowe/cytrynowe)
- 1 łyżka masła
- 200 g masła
- 1/2 l mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka
- wiórka kokosowe do posypania ciasta
Wymiary formy: 25 cm x 36 cm
Wykonanie:
Biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - nadal ubijając. Następnie nadal miksując stopniowo dodajemy żółtka, olej, wodę, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao - całość miksujemy aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze piekło się ok. 35 min. Po upieczeniu ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż na 2 blaty.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane przekładamy do garnka i dusimy razem z masłem na małym ogniu. U mnie jabłka były bardzo kruche, gdy powstał z nich mus - jabłka zestawiam z ognia i do gorących dosypuję galaretki. Intensywnie mieszamy całość. Masę odstawiamy do wystudzenia i lekko stężałą wylewamy na pierwszy blat biszkoptowy. Ciasto wkładamy do lodówki.
Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę (mleko z żółtkami i mąką). Całość ponownie gotujemy aż powstanie budyń. Następnie odstawiamy i studzimy. W międzyczasie ucieramy masło - do masła dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Powstały krem wykładamy na masę jabłkową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Polewa: Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy w kąpielni wodnej. Po lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Gotowe:
Gotowe:
Piekłam z tego przepisu, placek jest pyszny. Smakowicie się prezentował na stole, a goście prosili o przepis. Polecam...
OdpowiedzUsuńCzy mozna jasne ciasto zamiast kakao
OdpowiedzUsuńTak 🙂.
UsuńCiasto jest przepyszne, bałam się, że mi wyjdzie zakalec, ale wszystko się udało. Dziękuję za przepis na bardzo dobre ciasto 🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! Pozdrawiam serdecznie 🙂.
Usuń