Ekspresowa sałatka z tortellini


Jeżeli lubisz sałatki makaronowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Baaaaardzo dobra i szybka sałatka, naprawdę polecam. Przepis dostałam od koleżanki i gdy zrobiłam tę sałatkę pierwszy raz byłam zaskoczona, że jest tak pyszna. U nas sprawdza się na każdych imprezach i rodzinnych spotkaniach.



Składniki:
  • 300 g ulubionego tortelinii (u mnie ricotta ze szpinakiem)
  • 6 jajek
  • 4 duże ogórki konserwowe
  • 1/2 cebuli
  • 150 g wędzonej ryby (u mnie łosoś)
  • pęczek koperku
sos:
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • przyprawy: pieprz, sól, chili



Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, a obrane z łupinek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie al dente). Ogórki kroimy w kostkę. Cebulkę i koperek drobno siekamy.
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki na sos mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili wg gustu.




Do naczynia przekładamy przestudzony makaron, pokrojone jajka, ogórki, cebulkę oraz łososia ("poszarpanego" w dłoniach na mniejsze kawałki).


Całość posypujemy koperkiem i zalewamy sosem.




Gotowe!


Życzymy smacznego!