Niezawodne ciasto z owocami - super puszyste i proste


Ciasto, które mojej rodzinie nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie w wykonaniu, a taka pycha!

Ciasto z owocami z przepisu teściowej. Ciasto jest naprawdę przepyszne - moi bliscy je uwielbiają. Ciasto robi się bardzo szybko, jest puszyste, można dodać ulubione sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki, śliwki, jabłka, itp. - robiłam z tymi owocami i jest super). Naprawdę warto!
W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis 😊.

Składniki:
  • 4 duże jajka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej)
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki oleju (szklanka =250 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatki: owoce - u nas borówki (umyte i osuszone), mąka do obtoczenia borówek

Forma o wymiarach: 25cm x 20cm



Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka i olej, nadal miksując. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę mieszam już samodzielnie łyżką - robię to powoli i delikatnie, by ciasto nie opadło (nie używam już miksera!!).






Ciasto wylewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy borówkami (owce można obtoczyć w mące wówczas nie opadną tak bardzo na dno😉). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze ciasto piekło się ok. 35 min (do suchego patyczka).





Ciasto gotowe:






Życzymy smacznego !!!



7 komentarzy:

  1. Czy olej można zastąpić rozpuszczonym masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego ciasta zawsze używam olej, proszę próbować... Zapraszam też po inne "szybkie" ciasta na blogu, które przygotowuję z użyciem masła. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Czy zamiast oleju można dać maslo bo nie cierpię ciast na oleju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak - choć nie robiłam z masłem. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Piekę w 180stopniach już 1h40minut ciasto w środku surowe na wierzchu przypalone,jak to możliwe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto piekę bardzo często - zazwyczaj jest u mnie w piekarniku ok. 35 min opcja góra- dół bez termoobiegu. Jeśli góra się przypala a środek jest nadal surowy (sprawdzam patyczkiem) to ciasto przykrywam papierem i piekę nadal ale zawsze do ok. 35 min jest ładnie upieczone. Może to kwestia owoców...Pozdrawiam.

      Usuń