Potrawka obiadowa - pomysł na letni obiad z jednej patelni


Pomysł na łatwy w wykonaniu, letni obiad dla całej rodziny. Wszystko przygotujesz na jednej patelni.

Jeden z ulubionych obiadów mojej rodziny w sezonie letnim. Sycący i pyszny posiłek - polecam! Jeden z naszych sposób na fasolkę, która pięknie rośnie w babcinym ogródku. 

Składniki:
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 300 g fasolki szparagowej
  • pół średniej papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 3 małe marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
dodatkowo:
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki śmietanki 30% (może być też 18%)
  • posiekany koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka



Wykonanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy słodką papryką i pieprzem.

Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy. Cebulę kroimy w koskę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Fasolkę kroimy na kilka kawałków. Marchewkę w plasterki, a paprykę w kostkę. W krojeniu warzyw pomaga 5-letni Urwis 😉.





Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dorzucamy mięso - chwilę podsmażamy - całość zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wkładamy fasolkę, paprykę, po chwili dorzucamy marchewkę - całość chwilę podsmażamy. Dolewamy wodę, lekko solimy i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa trochę zmiękną ponownie dodajemy kurczaka z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Całość mieszamy, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy śmietankę, koperek i dusimy jeszcze przez chwilę.






Obiad gotowy:


U nas z ryżem.




Życzymy smacznego !!!



1 komentarz: