Puszyste kluski z serka


Puszyste, lekkie jak chmurki, delikatne kluski z serka, które moja rodzina uwielbia.

Takie kluseczki podaję posypane cukrem (czasem z cynamonem) i polane stopionym masełkiem. Pyszne również z jogurtem owocowym, owocowym musem - u nas również z truskawkami. Mniam.



Składniki:
  • serek naturalny (2 x po 150 g, u mnie Bieluch)
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki kaszy manny
  • 1 jajko


Przygotowanie:
Do serków wbijamy jajko i mieszamy najlepiej rózgą. Dodajemy całą kaszę manną - mieszamy. Następnie partiami doddajemy mąkę (u mnie na 3 razy) - mieszamy. Gęste ciasto na kluseczki jest gotowe.




Łyżkę maczamy w gorącej wodzie i nabieramy porcje ciasta (patrz zdj. poniżej). Łyżkę z ciastem wkładamy do gotującej się posolonej wody. Kluseczki same wpadają do wrzątku. Kluski gotujemy na małym ogniu od wypłynięcia na powierzchnię wody ok. 2 minuty. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.





U mnie dziś kluseczki posypane cukrem i polane stopionym masłem, a także z musem truskawkowym (częściowo truskawki zblendowane, częściowo pokrojone na drobne kawałki).



Życzymy smacznego!