Kluski jogurtowe


Błyskawiczne kluseczki łyżką kładzione. Pyszne zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrwanie.

Przepis dostałam od mojej sąsiadki Basi i zadomowił się u nas na dobre😁. Takie kluseczki dziś u mnie na słodko z owocowym sosem. Ale świetnie smakują też posypane cukrem (i cynamonem) i polane śmietaną. Podaję je również polane bułką tartą delikatnie przyrumienioną na masełku. W wersji wytrwanej należy pominąć w składnikach cukier i budyń, dodadać 1-2 łyżki mąki więcej i będą świetne do sosu mięsnego lub okraszone (z cebulką, boczkiem czy pokrojoną wędlinką).



Składniki:
  • jogurt grecki gęsty (380 g)
  • 1 opakowanie budyniu (40 g, bez cukru, waniliowy/śmietankowy)
  • 1 pełna szklanka mąki z górką (szklanka=250ml)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru




Przygotowanie:
Jogurt przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dosypujemy proszek budyniowy i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Następnie partiami dodajemy mąkę (dosypuję na dwa razy). Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste. 




Łyżkę maczamy w gorącej wodzie i nabieramy porcje ciasta (patrz zdj. poniżej). Łyżkę z ciastem wkładamy do gotującego się posolonego wrzątku. Kluski odrywają sie od łyżki i wpadają do wrzątku. Kluski gotujemy na małym ogniu, od wypłynięcia na powierzchnię wody ok. 2 minuty. Ugotowane kluski wyławiamy z wody łyżką cedzakową.





Kluski są gotowe!


Podałam polane sosem owocowym - zblendowane truskawki, borówki i banan z odrobiną jogurtu naturalnego. udekorowałam owocami.



Życzymy smacznego!