Big zrazy w sosie


Pyszne roladki z mięsa mielonego w sosie. To jeden z naszych ulubionych obiadów. Doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad.

Takie zrazy bardzo polecam. Już dawno ich nie robiłam, a wychodzą naprawdę przepyszne i nie są trudne do przygotowania. Zrobiłam więc dziś na obiad, wszyscy zjedli z wielkim apetytem. Ja formułuję takie duże zrazy (w rozmiarze XL 😉 - wówczas taki jeden zraz wystarczy, by najeść się do syta), ale można zrobić oczywiście mniejsze. Z farszem również można kombinować według własnych upodobań (super są również z farszem pieczarkowym).


Składniki (wyszło mi 9 big zrazów):
  • ok. 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 większe jajka
  • przyprawy do smaku: sól (ok 1 łyżeczki), pieprz, słodka papryka w proszku i majeranek (ilość według uznania - u mnie tak po 1,5 łyżeczki)
nadzienie:
  • kilka słupków papryki konserwowej
  • kilka małych ogórków kiszonych
  • mała czerwona cebulka pokrojona w piórka
  • kilka plastrów szynki lub boczku (u mnie szynka)
  • musztarda (u mnie sarepska)
  • mąka do obtoczenia zrazów
  • olej do smażenia
sos:
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • woda
  • ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub więcej do smaku)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie



Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy mięso mielone. Cebulkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy. Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułki tartej, jajka i przyprawy. Całość wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formułujemy zrazy. Odrywamy porcję mięsa mielonego i formułujemy placuszek, na niego kładziemy plasterek szynki, delikatnie smarujemy musztardą, nakładamy 2 cienkie paski ogórków, papryki i piórka cebuli. Zlepiamy dokładnie w górnej części i formułujemy podłużny kształt zraza. Nie zlepiaj na brzegach, tylko na górze, zlepione na brzegach zrazy otworzą się podczas smażenia. Tak uformowane schładzam przez chwilę w lodówce - schłodzone lepiej trzymają swój kształt.
 

Zrazy delikatnie oprószamy mąką i smażymy do ładnego zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy zrazy ładnie się podsmażą, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy. Następnie dodajemy posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili smażenia dolewamy wodę, doprawiamy i dusimy do miękkości (czas duszenia zależy od grubości zrazów). Pod koniec duszenia wlewamy śmietankę. Dusimy jeszcze chwilkę.




Gotowe.





My najbardziej lubimy z duszonymi ziemniaczkami. Super będą też pasować kluski z gotowanych ziemniaków i do tego ulubiona surówka.


Życzymy smacznego!



3 komentarze:

  1. Czy można użyć mięsa wieprzowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam . Wygląda smakowicie. Jaki był u Pani czas duszenia zrazików w sosie ?

    OdpowiedzUsuń