Szybkie, proste, pyszne. U mnie w domu cieszą się dużą popularnością 😉.
Składniki:
- ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
- naturalna przyprawa do kurczaka
- 2 duże jajka, odzielnie białko i żółtko (u mnie 3 małe jajka)
- płaska łyżeczka ulubionej musztardy
- 1 pełna łyżka oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Filety kroimy w paski (u mnie ok. 3 cm szer, 1 cm grube) i oprószamy przyprawą do kurczaka. Do miski wbijamy żółtka, doddajemy 1 płaską łyżeczkę musztardy i 1 pełną łyżkę oleju. Filety przekładamy do miski z żółtkami i musztardą, dokładnie mieszamy dłonią i pozostawiamy na ok. 0,5 h, aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie białka ubijamy na sztywno. Mięso maczamy w ubitym białku i smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron (jeśli mięso niedokładnie pokryło się pianą, to można uzupełnić ją przy pomocy łyżeczki już na patelni).