Filet w puchu


Przepyszne, uwielbiamy do obiadu, jak i jako przekąskę podczas wszelkich imprez.

Szybkie, proste, pyszne. U mnie w domu cieszą się dużą popularnością 😉.



Składniki:
  • ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
  • naturalna przyprawa do kurczaka
  • 2 duże jajka, odzielnie białko i żółtko (u mnie 3 małe jajka)
  • płaska łyżeczka ulubionej musztardy
  • 1 pełna łyżka oleju lub oliwy


Przygotowanie:
Filety kroimy w paski (u mnie ok. 3 cm szer, 1 cm grube) i oprószamy przyprawą do kurczaka. Do miski wbijamy żółtka, doddajemy 1 płaską łyżeczkę musztardy i 1 pełną łyżkę oleju. Filety przekładamy do miski z żółtkami i musztardą, dokładnie mieszamy dłonią i pozostawiamy na ok. 0,5 h, aby smaki się przegryzły.




Po tym czasie białka ubijamy na sztywno. Mięso maczamy w ubitym białku i smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron (jeśli mięso niedokładnie pokryło się pianą, to można uzupełnić ją przy pomocy łyżeczki już na patelni).




Gotowe! Super smakują z ziemniami i surówką.



Życzymy smacznego!