Tak prosty przepis, a obiad wychodzi przepyszny.
Idealne danie na szybki i smaczny obiad, nawet "niedzielny" dla całej rodziny. Dziś zrobiony i już do czysta "wymieciony" z talerzy". Najważniejsze, że nie trzeba stać godzinami przy garach.
Składniki:
Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry i lekko traktujemy tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster z obu stron solimy, pieprzymy (pieprz świeżo mielony) i posypujemy słodką papryką. Rozgrzewamy patelnię, doddajemy na nią niewiele tłuszczu. Schab obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rumiano.
W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, marchewkę i pietruszkę w słupki, a kawałek selera na mniejsze części. Zrumienione mięso przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę (można doddać kawałek masła), do podsmażonej cebuli, po chwili dorzucamy również warzywa i chwilę smażymy. Dorzucamy mięso i dolewamy ciepłą wodę, by przykryła mięso. Dodajemy przyprawy - liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz. Zmniejszamy ogień, całość dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Kontrolujemy mięso czy zbytnio nie przywiera (w razie potrzeby dolewam trochę wody). Pod koniec duszenia sos można doprawić w razie konieczności.
Idealne danie na szybki i smaczny obiad, nawet "niedzielny" dla całej rodziny. Dziś zrobiony i już do czysta "wymieciony" z talerzy". Najważniejsze, że nie trzeba stać godzinami przy garach.
Składniki:
- ok. 0,5 kg schabu
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: słodka papryka, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku
- mąka do obtaczania
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry i lekko traktujemy tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster z obu stron solimy, pieprzymy (pieprz świeżo mielony) i posypujemy słodką papryką. Rozgrzewamy patelnię, doddajemy na nią niewiele tłuszczu. Schab obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rumiano.
W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, marchewkę i pietruszkę w słupki, a kawałek selera na mniejsze części. Zrumienione mięso przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę (można doddać kawałek masła), do podsmażonej cebuli, po chwili dorzucamy również warzywa i chwilę smażymy. Dorzucamy mięso i dolewamy ciepłą wodę, by przykryła mięso. Dodajemy przyprawy - liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz. Zmniejszamy ogień, całość dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Kontrolujemy mięso czy zbytnio nie przywiera (w razie potrzeby dolewam trochę wody). Pod koniec duszenia sos można doprawić w razie konieczności.
Gotowe! Można posypać natką pietruszki czy szczypiorkiem. Podaję z kaszą/ryżem lub ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Życzymy smacznego!