Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 litr mleka
- 2 cukry wanilinowe
- 7 łyżek cukru (lub mniej)
- 7 łyżek mąki pszennej (ale nie kopiastych)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
Przygotowanie:
Ciasto: Wodę zagotowujemy ze smalcem i masłem. Do wrzątku wsypujemy mąkę, wszystko mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do wystudzonej masy wbijamy po 1 jajku, mieszamy. Po połączeniu, ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w temp. 170 st. C (obcja góra-dół bez termoobiegu), u mnie piekły się ok. 30 minut.
Krem: Do naczynia wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy do niego mąki, jajka i wszystko dokładnie miksujemy. W międzyczasie pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i masłem. Wlewamy do niego wcześniej zmiksowaną masę. Wszystko intensywnie mieszamy do połączenia się składników i zagotowania. Krem odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Złożenie ciasta: Na pierwszy blat wykładamy jeszcze ciepły krem i przykrywamy go drugim blatem. Karpatkę posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe! Smacznego!
Pyszne, klasyczne ciacho, o którym zapomniałam, muszę upiec. Dziękuję za przypomnienie i przepis.
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂 Pozdrawiam serdecznie
UsuńJedno z moich ulubionych ciast, pysznie wygląda....
OdpowiedzUsuń