Szybki chleb domowej roboty


Ten chleb zawsze wychodzi, jest prosty w przygotowaniu i pyszny.

Chleb z tego przepisu przetestowałam wielokrotnie i bardzo nam smakuje. Co ważne - nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Polecam - u nas gości często😋. W kuchni pomaga 6-letnia Ania - uwielbiamy wspólnie kucharzyć😊😉.

Składniki (na 2 bochenki chleba):
  • ok. 6,5 szklanek mąki - u mnie 3 szklanki mąki żytniej oraz 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • ziarna według uznania
  • żółtko do posmarowania chleba

Forma: dwie keksówki o wymiarach: 25 cm x 12 cm



Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do dużego naczynia. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier - całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, a następnie wylewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Potem dosypujemy sól, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiam dłonią. Ciasto jest elastyczne, zwarte, ale dość klejące. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - u nas w ciepłej kuchni rośnie bardzo szybko ok. 0,5 h.





W międzyczasie foremki smarujemy masłem (ja dodatkowo na spód wysypuję płatki owsiane). Gdy ciasto dobrze urośnie - wyrabiamy je dłonią jeszcze przez chwilę i przekładamy do foremek. Foremki odstawiamy ponownie, aby ciasto urosło.





Następnie wierzch smarujemy żółtkiem i jeśli chcemy posypujemy ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasz chleb piekł się ok. 45 min. Chleb jest dobrze wypieczony, kiedy po stuknięciu w spód chleb wyda głuchy odgłos. Chleb po upieczeniu wyjmujemy od razu z foremek, aby się nie zaparzył.





Chleby studzimy na kratce.




Życzymy smacznego!


14 komentarzy:

  1. czyli zwykłą drożdżówka a nie chleb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DO DROŻDŻÓWKI NIE DODAJE SIĘ MĄKI ŻYTNIEJ

      Usuń
  2. DROŻDŻÓWKA Z MĄKĄ ŻYTNIĄ?

    OdpowiedzUsuń
  3. przemądrzała bo anonimowa ,brak wiedzy i nie stać cię na przedstawienie się , kupujesz chleb pszenny z barwnikami konserwantami . i się popisujesz miłego dnia ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze mieszam mąki i pięknie ciasto rośnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak piekłam chleb to dodawałam różne mąki i było ok

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam pierwszy raz i ostatni. Dałam zwykła mąkę smak ok jak drożdżówka ale ciasto to masakra się klei i dużo babrania . Chyba że ja zrobiłam coś nie tak ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb piekłam według przepisu i jest super










    Piekłam ten chleb i jest super polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Smacznego i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. A ja piekłam a ja nie piekłam , a przemądrzała a mąka taka a mąka nijaka , ludzie ….. jak dzieci w przedszkolu …. Gorzej …. Jak mochery

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie upiekłam mój pierwszy chleb,wszystko dobrze tylko w piecu po10in
    Opadł,pomóżie co żlezrobiłam.W

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy chleb został włożony do nagrzanego piekarnika? Może przyczyną było zbyt długie wyrastanie ciasta w foremce lub zbyt luźne ciasto - można dosypać trochę więcej mąki. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za udane wypieki.

      Usuń
    2. dziękuję Urwis za wskazówki, bo mój chlebek też opadł.

      Usuń
  10. Proszę napiszcie bo chce jeszcz raz upiec, jest bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń