Szybki chleb domowej roboty


Ten chleb zawsze wychodzi, jest prosty w przygotowaniu i pyszny.

Chleb z tego przepisu przetestowałam wielokrotnie i bardzo nam smakuje. Co ważne - nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Polecam - u nas gości często😋. W kuchni pomaga 6-letnia Ania - uwielbiamy wspólnie kucharzyć😊😉.

Składniki (na 2 bochenki chleba):
  • ok. 6,5 szklanek mąki - u mnie 3 szklanki mąki żytniej oraz 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • ziarna według uznania
  • żółtko do posmarowania chleba

Forma: dwie keksówki o wymiarach: 25 cm x 12 cm



Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do dużego naczynia. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier - całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, a następnie wylewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Potem dosypujemy sól, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiam dłonią. Ciasto jest elastyczne, zwarte, ale dość klejące. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - u nas w ciepłej kuchni rośnie bardzo szybko ok. 0,5 h.





W międzyczasie foremki smarujemy masłem (ja dodatkowo na spód wysypuję płatki owsiane). Gdy ciasto dobrze urośnie - wyrabiamy je dłonią jeszcze przez chwilę i przekładamy do foremek. Foremki odstawiamy ponownie, aby ciasto urosło.





Następnie wierzch smarujemy żółtkiem i jeśli chcemy posypujemy ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasz chleb piekł się ok. 45 min. Chleb jest dobrze wypieczony, kiedy po stuknięciu w spód chleb wyda głuchy odgłos. Chleb po upieczeniu wyjmujemy od razu z foremek, aby się nie zaparzył.





Chleby studzimy na kratce.




Życzymy smacznego!