Szybki chleb domowej roboty


Ten chleb zawsze wychodzi, jest prosty w przygotowaniu i pyszny.

Chleb z tego przepisu przetestowałam wielokrotnie i bardzo nam smakuje. Co ważne - nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Polecam - u nas gości często😋. W kuchni pomaga 6-letnia Ania - uwielbiamy wspólnie kucharzyć😊😉.

Składniki (na 2 bochenki chleba):
  • ok. 6,5 szklanek mąki - u mnie 3 szklanki mąki żytniej oraz 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • ziarna według uznania
  • żółtko do posmarowania chleba

Forma: dwie keksówki o wymiarach: 25 cm x 12 cm



Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do dużego naczynia. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier - całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, a następnie wylewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Potem dosypujemy sól, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiam dłonią. Ciasto jest elastyczne, zwarte, ale dość klejące. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - u nas w ciepłej kuchni rośnie bardzo szybko ok. 0,5 h.





W międzyczasie foremki smarujemy masłem (ja dodatkowo na spód wysypuję płatki owsiane). Gdy ciasto dobrze urośnie - wyrabiamy je dłonią jeszcze przez chwilę i przekładamy do foremek. Foremki odstawiamy ponownie, aby ciasto urosło.





Następnie wierzch smarujemy żółtkiem i jeśli chcemy posypujemy ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasz chleb piekł się ok. 45 min. Chleb jest dobrze wypieczony, kiedy po stuknięciu w spód chleb wyda głuchy odgłos. Chleb po upieczeniu wyjmujemy od razu z foremek, aby się nie zaparzył.





Chleby studzimy na kratce.




Życzymy smacznego!


32 komentarze:

  1. czyli zwykłą drożdżówka a nie chleb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DO DROŻDŻÓWKI NIE DODAJE SIĘ MĄKI ŻYTNIEJ

      Usuń
    2. Do drożdżówki żeby była smaczna dodajemy masła ciasto musi pachnieć masłem. Do chleba tłuszczu nie dodajemy

      Usuń
    3. Dokładnie tak do ciast na bazie drożdży masełko jest konieczne!!!!

      Usuń
  2. DROŻDŻÓWKA Z MĄKĄ ŻYTNIĄ?

    OdpowiedzUsuń
  3. przemądrzała bo anonimowa ,brak wiedzy i nie stać cię na przedstawienie się , kupujesz chleb pszenny z barwnikami konserwantami . i się popisujesz miłego dnia ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze mieszam mąki i pięknie ciasto rośnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak piekłam chleb to dodawałam różne mąki i było ok

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam pierwszy raz i ostatni. Dałam zwykła mąkę smak ok jak drożdżówka ale ciasto to masakra się klei i dużo babrania . Chyba że ja zrobiłam coś nie tak ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb piekłam według przepisu i jest super










    Piekłam ten chleb i jest super polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Smacznego i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Piekłem w czoraj w smaku super ale jest czuć drożdże nie wiem dla czego piekłem pierwszy raz może dla tego że jak wsadziłem w foremki nie poczekałem żeby wyrosło tylko wsadziłem odrazu do rozgrzanego piekarnika

      Usuń
  8. Właśnie upiekłam mój pierwszy chleb,wszystko dobrze tylko w piecu po10in
    Opadł,pomóżie co żlezrobiłam.W

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy chleb został włożony do nagrzanego piekarnika? Może przyczyną było zbyt długie wyrastanie ciasta w foremce lub zbyt luźne ciasto - można dosypać trochę więcej mąki. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za udane wypieki.

      Usuń
    2. dziękuję Urwis za wskazówki, bo mój chlebek też opadł.

      Usuń
    3. Jest miesiączka, będzie 100% zakalec

      Usuń
  9. Proszę napiszcie bo chce jeszcz raz upiec, jest bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też będę piekła ten chlebek zobaczę jak wyjedzie

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy ziarna można dodać też do środka? Czy tylko posypujemy nimi chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ja piekę ten chlebek co trzy dni i dodaje prażona cebulkę do środka a w drugą foremkę słonecznik pozdrawiam

      Usuń
    2. Dodajesz mąkę chlebową czy zwykłą ?

      Usuń
    3. Obojętne. Wyjdzie i ze zwykłej, jak i z chlebowej 🙂. Pozdrawiam.

      Usuń
  12. Witam, jaki typ mąki żytniej i pszennej? Chlebek wygląda pysznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętne 😊 Żytnią można użyć do wypieku domowego chleba. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. "siedzi" w piecu i niebawem sie okaże.Jestem pewna,że będzie superaśny-pozdrawiam i dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  14. Chleb mi nie wyszedl,ciasto nie wyrosło i wszystko trafiło do kosza☹️

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam , robiłam wszystko tak jak w przepisie i nie urosło mi ciasto 🙈 ciasto strasznie się kleiło do rąk ,ciężko mi było przełożyć ciasto na blachę 🙈 nie wiem co źle robię 😬

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, drożdże powinny być świeże (nie stare). Może mleko/woda była zbyt gorąca lub zimna. Ciasto wychodzi dość klejące, można podsypać trochę mąki, ale nie za dużo. Gdy ciasto przekładamy do foremki można zwilżyć dłoń wodą, wówczas nie klei się tak bardzo do dłoni. Podobnie ciasto dociskamy w foremce łyżką zwilżaną wodą i wtedy jest łatwiej. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  16. Rzeczywiście szybki do przygotowania chleb! :D

    OdpowiedzUsuń