Ta sałatka ostatnio zrobiła u nas furorę podczas grilla. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, wilgotna i pyszna.
Moi bliscy chętnie zajadają ją także jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy po prostu jako posiłek na upalne dni.
Składniki:
- 200 g makaronu drobnego - u mnie makaron w kształcie ryżu, może być inny np. gwiazdki
- 2 średniej wielkości ogórki świeże
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 ząbek czosnku (lub więcej wg uznania)
- sól i pieprz do smaku wg własnych upodobań
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (może być kwaśna śmietana, majonez)
- ok. 3 łyżki drobno siekanego koperku
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku (u mnie al dente). Po ugotowaniu makaron odcedzamy i studzimy (ja zalewam go zimną wodą i czekam chwilę aż będzie chłodny, następnie przelewam przez sito i zostawiam aż woda ścieknie).
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę (nie usuwam gniazd nasiennych - ogórek puści sok, a sałatka będzie wilgotna). Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Do zimnego makaronu dodajemy pokrojone ogórki, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt - mieszamy. Sałatkę dobrze doprawiamy i dosypujemy drobno posiekany koperek - całość dobrze mieszamy. Sałatkę przykrywamy i schładzamy w lodówce ok. 2 h. Podaję schłodzoną.
Gotowa sałatka po schłodzeniu.
Życzymy smacznego!
super
OdpowiedzUsuń