Pyszne ciasto teściowej


Tym ciastem poczęstowała nas ostatnio teściowa. Przepyszne. Tak nam posmakowało, że zagościło u nas ponownie. 

Otrzymaliśmy w prezencie piękne śliwki (w ogródku sąsiadki śliwa wspaniale owocuje) - idealne, by zrobić ciasto. Pomagamy więc w kuchni i wspólnie pieczemy ciasto (babcia, wnuczka, mama). To ciasto jest uwielbiane przez całą rodzinę i zjadane z wielkim apetytem. Polecam! Proste w przygotowaniu, podzielne i przepyszne. Przepis na dużą blachę (23x37 cm).

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu (można dać mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 5-6 dużych żółtek (białko można wykorzystać do posmarowania ciasta)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 15 dag margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki octu
dodatkowo:
  • śliwki bez pestek
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta


Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto kruche. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia siekamy nożem z masłem, margaryną i cukrami. W miseczce roztrzepujemy żółtka ze śmietaną i octem - wlewamy je do mąki (w mące robimy dołeczek). Całość ponownie dokładnie siekamy nożem, a następnie ciasto wyrabiamy już dłonią. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części - u mnie jedna część ciasta, którą wylepiam spód jest trochę większa.




Jedną (większą) część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (przekładając ciasto można wspomóc się wałkiem). Ciasto smarujemy białkiem, a następnie posypujemy bułką tartą. Układamy ciasno połówki śliwek (umyte, osuszone i pozbawione pestek). Wierzch przykrywamy drugą (mniejszą) częścią ciasta - my z ciasta robimy krateczkę. Poszczególne etapy zostały przedstawione na zdjęciach poniżej.





Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 1 h.





Ciasto po wyjęciu z blaszki i rozkrojeniu.







Ciasto można posypać cukrem pudrem. Życzymy smacznego!