Pasztet z cukinii (bez zbędnych wypełniaczy)

Przepyszny. Robi się go tak szybko, jak zjada.

Ten pasztet smakuje całej naszej rodzinie. W sezonie cukiniowym bardzo często go piekę. My jemy go zarówno na ciepło, jak i na zimno. U nas sprawdza się na śniadanie, obiad czy na kolację - na zimno smakuje wyśmienicie na kanapkach. Poniżej wersja bez bułki tartej.

Składniki (na jeden pasztet):
  • 1 kg cukinii
  • 1 marchewka ( 150 g )
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • ok. 1 szklanka drobno zmielonych płatków owsianych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
przyprawy:
  • ok. 1,5 łyżki ziaren czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz




Sposób przygotowania:
Ja robię z podwójnej ilości składników z 2 kg cukinii, dlatego dwie keksówki.
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 30 minut. Cukinię bardzo dokładnie odciskamy, aby pozbyć się soku. Do cukinii dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy jajka, oliwę, zmielone płatki owsiane, przyprawy - całość dokładnie wyrabiamy dłonią. na końcu dosypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.






Przygotowaną masę przekładamy do keksówki i wyrównujemy (formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą, dno wyścielam papierem). Pasztet wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (piekę z opcją gór-dół bez termoobiegu). Nasz pasztet piekł się ok. 70 min.
 



Pasztet po upieczeniu:





Pasztet po rozkrojeniu:



Życzymy smacznego!




27 komentarzy:

  1. Ile soli i pieprzu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile soli i pieprzu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś wypróbowałam , rewelacja . Świetna alternatywa jako dodatek na chlebek. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile czasu może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, bo u nas znika w ciągu 2 dni 😉.

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
    3. Właśnie robię ślicznie i smakowicie wygląda pozdrawiam

      Usuń
    4. 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🤗.

      Usuń
  5. 1kg cukinii po odciśnięciu soku czy przed

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam wszystko fajnie wyszło tylko mi wyszedł strasznie mokry i smaruje się jak pasta a nie jak pasztet i cukini miałam trochę więcej niż kg więc chyba powinnam więcej jajek dać żeby nie był mokry bo tak to wszystko oki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, nigdy nie wyszedł mi aż tak mokry, proszę dodać może więcej płatków owsianych i porządnie odcisnąć nadmiar soku z cukinii 😉. Pozdrawiam serdecznie 🤗.

      Usuń
  7. czy mozna zamrozic ten pasztet

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam go dzisiaj jest taki średni. W przepisie za dużo czarnuszki. Za drugim razem chyba już tego składnika nie dam. Smak tak jak powyżej w komentarzu trochę maślany. Spodziewałam się lepszego smaku. Bez rewelacji dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak duża forma ma być??

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba cukinię zasolic odstawić na godzinę i odcisnąć przez gazę zostaje jej wtedy 1/2 więc trzeba więcej cukini około 2 kg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie użyłam 1kg cukini (waga przed odciśnięciem soku).

      Usuń
  11. Witam. Czy zamiast płatków można dać bułkę tartą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być ok, polecam też ten pasztet - przepis w linku. https://www.urwiswakcji.pl/2021/08/domowy-pasztet-z-cukinii-z-przepisu.html?m=1

      Usuń
  12. Czy zamiast płatków może być mąka owsiana?
    Jeśli tak to ile jej dodać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak. Proszę próbować, ja nie robilam🙂.

      Usuń
  13. Danke schön, bardzo dobre przepisy

    OdpowiedzUsuń