Pasztet z cukinii (bez zbędnych wypełniaczy)

Przepyszny. Robi się go tak szybko, jak zjada.

Ten pasztet smakuje całej naszej rodzinie. W sezonie cukiniowym bardzo często go piekę. My jemy go zarówno na ciepło, jak i na zimno. U nas sprawdza się na śniadanie, obiad czy na kolację - na zimno smakuje wyśmienicie na kanapkach. Poniżej wersja bez bułki tartej.

Składniki (na jeden pasztet):
  • 1 kg cukinii
  • 1 marchewka ( 150 g )
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • ok. 1 szklanka drobno zmielonych płatków owsianych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
przyprawy:
  • ok. 1,5 łyżki ziaren czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz




Sposób przygotowania:
Ja robię z podwójnej ilości składników z 2 kg cukinii, dlatego dwie keksówki.
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 30 minut. Cukinię bardzo dokładnie odciskamy, aby pozbyć się soku. Do cukinii dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy jajka, oliwę, zmielone płatki owsiane, przyprawy - całość dokładnie wyrabiamy dłonią. na końcu dosypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.






Przygotowaną masę przekładamy do keksówki i wyrównujemy (formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą, dno wyścielam papierem). Pasztet wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (piekę z opcją gór-dół bez termoobiegu). Nasz pasztet piekł się ok. 70 min.
 



Pasztet po upieczeniu:





Pasztet po rozkrojeniu:



Życzymy smacznego!