Jakiś czas temu moja mama dostała ten szybki i prosty przepis od swojej zaufanej Fryzjerki. Postanowiłyśmy go wypróbować - sałatka wychodzi naprawdę przepyszna i zagościła u nas już na stałe. Polecam.
Składniki:
- 5 kg kapusty
- 1,5 kg marchewki
- 1 kg papryki (mogą być różne kolory, można dodać 1 papryczkę chili)
- 1 kg cebuli
- 0,5 l octu 10%
- 0,5 l oleju
- 0,5 kg cukru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy w paseczki, marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej (lub kroimy w cienkie paseczki), cebulę oczyszczamy z wierzchniej warstwy i kroimy w cienkie piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Ja do poszatkowania warzyw wykorzystuję maszynkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewa: Składniki zalewy (ocet, olej, cukier) dajemy do garnka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Zimną zalewą zalewamy warzywa - całość mieszamy. Warzywa w zalewie przekładamy do wyparzonych słoików. Płyn który pozostanie dolewamy do słoików.
Sałatkę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min. od zagotowania. Zaraz po pasteryzacji można odwrócić słoiki do góry dnem. Słoiki z sałatką przechowuję w piwnicy.
Sałatkę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy na małym ogniu ok. 20 min. od zagotowania. Zaraz po pasteryzacji można odwrócić słoiki do góry dnem. Słoiki z sałatką przechowuję w piwnicy.
Robiłam, sałatka jest bardzo dobra, polecam....
OdpowiedzUsuńA ile soli do tej sałatki
UsuńNajlepiej doprawić do smaku, tak jak lubimy.
UsuńDo obiadów zimą, jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńA woda gdzie do octu
OdpowiedzUsuńSkladniki tak jak w przepisie.😉
Usuńwarzywa puszczą sok, więc woda nie jest potrzebna
UsuńA czy warzywa po zalaniu zalewa muszą swoje odstać jeżeli tak to ile czasu?
OdpowiedzUsuńNie muszą. Pozdrawiam🙂
UsuńJa dodaję jeszcze zieloną pietruszkę lub koperek
UsuńSuper 🤗 Pozdrawiam.
UsuńJaka odmiana kapusty?
OdpowiedzUsuńU mnie kapusta biała 🙂
Usuńczy kapusta moze byc kiszona czy lepiej zwykla biala?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z kiszoną, ale jak dla mnie lepsza biała 😉
UsuńIle sloikow Pani wyszło z tej porcji?
OdpowiedzUsuńZ tej porcji wychodzi sporo sałatki. U mnie to ok. 8 słoików po 900 ml i 4 słoiki po 600 ml.
UsuńCzy można dodać nie obrane ogórki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak 😉.
Usuńzrobiłam w zeszłym roku i wszystko wyrzuciłam. moim zdaniem było za mało zalewy , która nie pokryła całej sałatki i się zepsuło. a szkoda bo przed nałożeniem do słoików była bardzo dobra
OdpowiedzUsuńJa robiłam różne sałatki inigdy się nic nie popsuło musiała pani mieć niedomyte słoiki i stare wieczka to takich rzeczy zawsze daje się nowe wieczka tak jak do ogórków
UsuńJa daję jeszcze ogorki
OdpowiedzUsuń😋😋😋 Pozdrawiam 🤗.
UsuńA ja dodaję jeszcze koperek natkę i pomidory pokrojone na ćwiartki ,lub koktajlowe , pozdrawiam.
UsuńSuper , pycha😋. Serdecznie pozdrawiam.
UsuńZrobiłam w zeszłym roku. Wyszła super. W tym roku też ją zrobię. Dzięki za przepis. Pozdrawiam wszystkich.
OdpowiedzUsuńProszę i pozdrawiam serdecznie 🤗.
UsuńNa ile czasu trzeba zostawić te warzywa z sola i pieprzem?
OdpowiedzUsuńWarzywa z zalewą od razu przekładam do wyparzonych słoików. Pozdrawiam 🙂.
Usuń