Sałatka obiadowa do słoików na zimę


Ten przepis dostałam ostatnio od sąsiadki. Jest to pyszna sałatka obiadowa na cały rok.

Taką sałatkę w słoiczku dostałam ostatnio na spróbowanie od sąsiadki (sąsiadka takie słoiczki robi co roku). Sałatka bardzo nam posmakowała, więc poprosiłam o przepis i również ja w tym roku zrobiłam takie warzywne słoiczki. Przepis podajemy więc dalej, z przepisu wychodzi dość spora porcja. U mnie to ok. 10 słoiczków po 580 ml. i jeden słoik 0,9 l. Spróbujcie - bardzo dobra sałatka, na zimę do obiadu - idealna.



Składniki:
  • 1,5 kg ogórków
  • 1,5 kg kapusty
  • 60 dag papryki czerwonej
  • 60 dag marchwi
  • 30 dag cebuli
  • 30 dag selera
zalewa:
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 2 łyżki soli (lub trochę mniej).




Przygotowanie:
Ogórki, marchew i seler ścieramy na dużych oczkach, kapustę szatkujemy (używam maszynki). Paprykę i cebulę kroimy w plastry. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy.




Warzywa zalewamy zalewą (wymieszany ocet, cukier i sól). Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok. 2 h, aż warzywa puszczą soki.
Następnie przekładamy wraz z zalewą do wyparzonych słoiczków (przed włożeniem zawsze próbuję sałatkę i w razie konieczności doprawiam). Pasteryzujemy ok. 30 minut od zagotowania.




Gotowe.




Życzymy smacznego!


8 komentarzy:

  1. Przez lato również uwielbiam robić różne przetwory, które z wielkim smakiem je się na zimę! Taka sałatka obiadowa widzę, że nie jest trudna do przyrządzenia. Akurat mam kilka słoików, więc z chęcią wypróbuję ten przepis. Mam nadzieję, że mi się uda. Dzięki za tą inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy warzywa zalewamy zalewą gorącą, czy przestudzoną?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobra salatka, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Zalewę gotujemy i ja studzimy czy tylko łączymy składniki i dodajemy do sałatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zalewy nie zagotowuję. Składniki łącze, dodaje do warzyw, a gotuję już w słoikach😉. pozdrawiam serdecznie.

      Usuń