Sa艂atka wy艣mienita


Ta sa艂atka to petarda!馃槈 Smakuje wspaniale. Bardzo j膮 lubimy.

U nas ta sa艂atka doskonale sprawdza si臋 na podczas wszelkich uroczysto艣ci i imprez. Moi go艣cie zawsze ch臋tnie po ni膮 si臋gaj膮 i sa艂atka jako jedna z pierwszych szybko znika z p贸艂miska. Pi臋knie si臋 prezentuje i cieszy podniebienie.

Sk艂adniki:
  • 2 ma艂e buraki
  • 1 cebula
  • 3 p艂aty 艣ledziowe w occie (lub w oleju)
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 5 ma艂ych og贸rk贸w konserwowych
  • ma艂y s艂oiczek pieczarek marynowanych (u nas s艂oiczek prawdziwk贸w naszej cioci)
  • 1 gruszka (mo偶e by膰 jab艂ko)
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 艂y偶ka octu winnego
  • 2 艂y偶ki majonezu
  • 2 艂y偶ki jogurtu greckiego
  • s贸l, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji


Wykonanie:
Buraki owijamy w foli臋 aluminiow膮 i pieczemy w piekarniku do mi臋kko艣ci (buraki mo偶na te偶 ugotowa膰). Upieczone buraki obieramy ze sk贸rki i 艣cieramy na tarce o grubych oczkach. Cebul臋 obieramy, drobno kroimy w kostk臋, opr贸szamy sol膮 i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie buraczki mieszamy z cebulk膮 i doprawiamy sol膮, pieprzem i octem winnym.




艢ledzie, ziemniaki, pieczarki, og贸rki i obran膮 gruszk臋 kroimy w kostk臋. Dodajemy jogurt i majonez - ca艂o艣膰 nale偶y delikatnie wymiesza膰, doprawi膰 sol膮 i pieprzem.





Na p贸艂misku uk艂adamy na przemian buraki i sa艂ak臋 艣ledziow膮. Dekorujemy groszkiem, natk膮 pietruszki, mo偶na te偶 pieczarkami. Sa艂atk臋 sch艂adzam w lod贸wce, aby sk艂adniki si臋 "przegryz艂y".




Gotowe!


呕yczymy smacznego!



1 komentarz:

  1. Ma to wszystko t膮 w艂a艣ciwo艣膰, 偶e najpierw trzeba by gdzie艣 w go艣ciach spr贸bowa膰 takiej sa艂atki. A mi nie zdarzy艂o si臋 ;) Bez tego zbyt du偶e ryzyko- sporo sk艂adnik贸w i roboty, a mo偶e nikomu w domu nie smakowa膰 ;)

    OdpowiedzUsu艅