Sa艂atka wy艣mienita


Ta sa艂atka to petarda!馃槈 Smakuje wspaniale. Bardzo j膮 lubimy.

U nas ta sa艂atka doskonale sprawdza si臋 na podczas wszelkich uroczysto艣ci i imprez. Moi go艣cie zawsze ch臋tnie po ni膮 si臋gaj膮 i sa艂atka jako jedna z pierwszych szybko znika z p贸艂miska. Pi臋knie si臋 prezentuje i cieszy podniebienie.

Sk艂adniki:
  • 2 ma艂e buraki
  • 1 cebula
  • 3 p艂aty 艣ledziowe w occie (lub w oleju)
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 5 ma艂ych og贸rk贸w konserwowych
  • ma艂y s艂oiczek pieczarek marynowanych (u nas s艂oiczek prawdziwk贸w naszej cioci)
  • 1 gruszka (mo偶e by膰 jab艂ko)
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 艂y偶ka octu winnego
  • 2 艂y偶ki majonezu
  • 2 艂y偶ki jogurtu greckiego
  • s贸l, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji


Wykonanie:
Buraki owijamy w foli臋 aluminiow膮 i pieczemy w piekarniku do mi臋kko艣ci (buraki mo偶na te偶 ugotowa膰). Upieczone buraki obieramy ze sk贸rki i 艣cieramy na tarce o grubych oczkach. Cebul臋 obieramy, drobno kroimy w kostk臋, opr贸szamy sol膮 i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie buraczki mieszamy z cebulk膮 i doprawiamy sol膮, pieprzem i octem winnym.




艢ledzie, ziemniaki, pieczarki, og贸rki i obran膮 gruszk臋 kroimy w kostk臋. Dodajemy jogurt i majonez - ca艂o艣膰 nale偶y delikatnie wymiesza膰, doprawi膰 sol膮 i pieprzem.





Na p贸艂misku uk艂adamy na przemian buraki i sa艂ak臋 艣ledziow膮. Dekorujemy groszkiem, natk膮 pietruszki, mo偶na te偶 pieczarkami. Sa艂atk臋 sch艂adzam w lod贸wce, aby sk艂adniki si臋 "przegryz艂y".




Gotowe!


呕yczymy smacznego!



7 komentarzy:

  1. Ma to wszystko t膮 w艂a艣ciwo艣膰, 偶e najpierw trzeba by gdzie艣 w go艣ciach spr贸bowa膰 takiej sa艂atki. A mi nie zdarzy艂o si臋 ;) Bez tego zbyt du偶e ryzyko- sporo sk艂adnik贸w i roboty, a mo偶e nikomu w domu nie smakowa膰 ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Fajny przepis馃槉 apetycznie wygl膮da, zrobi臋 na 艣wi臋ta 馃巺 馃榿馃構

    OdpowiedzUsu艅
  3. Podobne sk艂adniki do 艣ledzika pod chmurk膮 tylko zamiast warstwami u艂o偶one paskami ch臋tnie spr贸buj臋 wygl膮da pysznie

    OdpowiedzUsu艅
  4. Ja znam j膮 jako 艣ledziki pod pierzynk膮 ale tam uk艂ada si臋 sk艂adniki warstwami a tu w paski

    OdpowiedzUsu艅
  5. Sa艂atka pod nazw膮 szuba robi艂am bardzo wszystkim smakowala

    OdpowiedzUsu艅