Sos musztardowy z cukiną na zimę


Ten sos wychodzi znakomity, można przechowywać go całą zimę.

Takich słoiczków u mnie robi się sporo, bo sos bardzo nam smakuje. Przepis poleciła mi koleżanka. Gdy zrobiłam go pierwszy raz, na następny dzień robiłam kolejną partię, bo przeczuwałam że do zimy juz go nie będzie😉. My wykorzystujemy go do kanapek, ugotowanych jajek, wędlin, mięs wszelkiego rodzaju czy warzyw. Sos można doprawić mocniej w zależności od gustu. 



Składniki (wyszło mi 5 słoików po 200 ml i 1 słoik 315 ml):
  • 2 kg cukinii (już obranej)
  • 2 większe cebule (u mnie ok. 30 dag)
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 170 g musztardy - takiej jaką lubimy
  • 1 pełna łyżka miodu
  • przyprawy: ok. 1/2 łyżki soli, szczypta chili (lub więcej, tak jak lubimy)
  • 1 łyżka octu winnego (można dać 2)
  • olej do smażenia




Przygotowanie:
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach (moje cukinie były młode więc nie wydrążałam gniazd nasiennych). Cukinię solimy i odstawiamy. Następnie gdy puści nadmiar soku, odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.


Na dobrze rozgrzanym oleju (u mnie naczynie z grubym dnem) smażymy cebulkę. Po chwili dokładamy czosnek i nadal smażymy. Do zeszkolej cebuli z czosnkiem dodajemy odciśniętą cukinię i solimy do smaku (u mnie ok. 1/2 łyżki). Cukinię gotujemy na średnim ogniu ok. 30 min, często mieszając. Gdy woda prawie cała odparuje, naczynie zdejmujemy z ognia, a cukinię z cebulką i czosnkiem blendujemy.




Naczynie ponownie stawiamy na mały ogień (uwaga będzie pryskać). Dodajemy musztardę, chili, miód, ocet. Stale mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 min). Sos przekładamy do wyparzonych słoiczków (ja garnek trzymam cały czas na małym ogniu i taki gorący sos przekładam do słoików). Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Słoiki przykrywamy ręcznikiem.




Gotowe.


Życzymy smacznego!




5 komentarzy:

  1. Czy zamiast cukini można dać dynię ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z dynią, proszę próbować... Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Moim zdaniem dynia jest za słodka do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy słoiczki z sosem można zapasteryzować i jak długo powinno się je pasteryzować? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoiki z gorącym sosem odwracam do góry dnem, przechowuję w chłodnym miejscu, jeszcze nigdy się nie zepsuły 😉. Nie pasteryzuję.

      Usuń