Nasze ulubione buraczki pasteryzowane


Ten przepis jest w naszej rodzinie od kiedy pamiętam i korzystamy z niego co roku. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na buraczki pasteryzowane na zimę do słoików.

Bardzo prosty przepis, w ten sposób buraczki przygotowywała moja babcia i mama. Buraczki wychodzą bardzo smaczne, polecam robię je co roku 😉 i bardzo smakują moim najbliższym. Z przepisu wychodzą 4 słoiki po 900 ml i jeden słoik 525 ml.



Składniki:
  • 3 k buraków
  • 1 kg jabłek (u mnie Szara Reneta)
  • 3 cebule
  • 2 łyzki soli
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki cukru



Przygotowanie:
Buraki gotujemy, następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłka obieramy i scieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę.




Ocet, sól, cukier i cebulę zagotowujemy. Buraki i jabłka mieszamy, a następnie zalewamy zalewą przygotowaną z octu cebuli soli i cukru. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.



Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 min od zagotowania.




Gotowe!





Życzymy smacznego!




1 komentarz:

  1. Również uwielbiam robić wszelkiego rodzaju weki na zimę! :) Poza tym buraczki są bardzo zdrowe. W końcu są one źródłem błonnika, który jest korzystny dla układu trawiennego. Błonnik pomaga regulować proces trawienia, zapobiega zaparciom i wspiera zdrową florę jelitową. Jest to same zdrowie. Warto mieć buraki w swojej diecie.

    OdpowiedzUsuń