Chrupiące pierożki do barszczyku z dużą ilością farszu. Takie robię na Wigilię i święta zamiast pasztecików czy krokietów. Goście je uwielbiają.
Takie chrupiące pierożki są bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Podaję na ciepło prosto z piekarnika lub na zimno. Fajnie, że można je przygotować jeszcze przed świętami i zamrozić. Po odgrzaniu też są super. Świetne również na wszelkie domowe imprezy.
Składniki (wyszło nam ok. 30 sztuk):
na ciasto:
- 100 g drożdży
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 szklanki ciepłego mleka (szklanka to 250 ml)
- 2 żółtka, białko zostawiamy do posmarowania pierogów
- 1 łyżeczka soli
- do ciasta można dodać 1 łyżeczkę oregano
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 150 g startego żółtego sera
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do naczynia, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier, wlewamy jedną szklankę ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia na ok. pół godziny (przykrywamy ściereczką).
Gdy zaczyn się spieni dodajemy 2 żółtka, dosypujemy opcjonalnie oregano i sól, dolewamy jeszcze szklankę ciepłego mleka. Całość wyrabiamy rękoma i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
W między czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę lub pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone pieczarki mieszamy z żółtym serem startym na tarce na grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Za pomocą noża wycinamy kwadraty. Na każdy kwadrat wykładamy farsz, pierogi zlepiamy - najlepiej brzegi zmoczyć wodą wtedy pierogi będą lepiej się kleić. Pierogi wykładamy na blachę. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze piekły się ok. 20 min.
U mnie dwa wielkie półmiski pierożków do barszczyku gotowe. Prosto z piekarnika. Życzymy smacznego !!!