Schab po cygańsku


To prosty i genialny przepis na pyszny niedzielny czy świąteczny obiad. Polecam każdemu kto lubi dobrze zjeść.


Bardzo smaczne danie, łatwe w wykonaniu. Świetna odmiana dla "schaboszczaka". Mięso wychodzi bardzo soczyste, a warzywa po prostu rewelacyjne. A samo przygotowanie banalnie łatwe i szybkie, nie trzeba "stać nad garami" pół dnia. 



Składniki:
  • 5 grubszych kotletów ze schabu (ok. 500 g)
  • 4 średnie marchewki (550g)
  • 1 średni por lub dwie średnie cebule (300g)
  • ok. 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • do 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz




Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy do ok. 1 cm grubości, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz smarujemy papką przygotowaną z musztardy i czosnku przeciśniętego przez praskę. Marchewkę obieramy i kroimy w ukośne cienkie plasterki. Pora również kroimy w krążki. Na dno naczynia żaroodpornego układamy połowę przygotowanej porcji marchewki, a na nią połowę pokrojonego pora. Na warzywa wykładamy nasmarowane kotlety schabowe, najlepiej jeden obok drugiego. Na kotlety wykładamy pzostałą porcję marchewki, potem pora. Wierzch posypujemy żółtym serem startym na grubych oczkach, lekko uciskamy i całość smarujemy majonezem. Patrz zdjęcie poniżej.




Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st. C (obcja góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy 1 h, potem odkrywamy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 20 min.




Gotowe! Na dnie naczynia zbierze się zapewne trochę "rosołu". Jednak nie wylewam go, polewam nim ugotowane w międzyczasie ziemniaki. Danie podaję również z ogórkiem kiszonym lub buraczkami.



Życzymy smacznego!




1 komentarz:

  1. Pyszności, zapisuje i wypróbuję, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń