Rolady z porem w sosie własnym


Takie roladki robię często i bardzo nam smakują.

Pomysł na pyszny obiad. Schab inaczej niż zazwyczaj😉.



Składniki:
  • 5 kotletów kotletów schabu bez kości
  • 1 por, część biała (ok 20 dag)
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: mąka pszenna, olej




Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Z jednej strony smarujemy (u mnie dość porządnie) koncentratem pomidorowym. Następnie na brzeg mięsa kładziemy porcję pora (pora wcześniej pokroiłam, posoliłam i wygniotłam dłonią, by zmiękł), boki składamy do środka i zwijamy w roladę. Spinamy wykałaczką. Tak przygotowane rolady obtaczamy w mące z każdej strony.




Rolady smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie (gdy są rumiane) przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą (ok. 400 ml). Dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa (u mnie ok. 40 min). Miękkie roladki wyjmujemy z wywaru, a do wywaru wlewamy zawiesinę przygotowaną z ok. 100 ml zimnej wody i 1 płaskiej łyżki mąki. Po chwili roladki ponownie wkładamy do gotowego sosu.




Gotowe! Zazwyczaj podaję z ziemniakami i surówką.




Życzymy smacznego!