Śledziowy słoiczek


Polecam te śledzie są naprawdę pyszne. Od dłuższego już czasu na stałe zagościły w naszym domu.

Te śledzie w naszej rodzinie mają licznych fanów i smakoszy. Super przekąska na co dzień, jak i na świąteczny stół.



Składniki:
  • ok. 500 g - 600 g filetów śledziowych solonych (mogą być także a’la matias)
  • 2 średnie cebule
  • słoik konserwowych ogórków
  • 2 łyżki octu
  • kilka łyżeczek musztardy sarepskiej
  • świeżo mielony pieprz, odrobina soli
  • olej rzepakowy (może być słonecznikowy czy z pestek winogron)




Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Filety układamy na desce, smarujemy cienką warstwą musztardy i oprószamy pieprzem. Kroimy na mniejsze kawałki.


Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, odrobinę solimy i zalewamy 2 łyżkami octu. Całość mieszamy i odstawiamy na ok.15 minut.
Ogórki kroimy w plastry lub kostkę (u mnie dwie wersje).

W słoiku układamy kolejno: trochę cebuli, następnie kawałki śledzi, plastry ogórków, ponownie cebulę, którą posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Na samej górze słoika powinna znaleźć się warstwa cebuli posypana pieprzem i zalana olejem. Warstwy układamy dość ciasno.




Słoik zakręcamy i odkładamy do lodówki. Po 2-3 dniach śledzie można kosztować 😉. Tak przygotowane przechowujemy w lodówce (u nas najczęściej znikają w ciągu 1- 1,5 tygodnia😊😉 więc trudno mi powiedzieć jaki czas maksymalnie mogą postać).






Życzymy smacznego!