Szybkie ciasteczka w kilka minut


Zdrowe ciasteczka, bez nadmiaru cukru, których przygotowanie zajmie ci kilka minut.

Domowe ciasteczka - przynajmniej wiem co zajada moja rodzina😉. W tych "sklepowych" pojawia się nadmiar cukru, tłuszcz palmowy i inne dziwactwa. A skoro ciasteczka można przygotować naprawdę w kilka minut ze sprawdzonych składników - dla mnie ekstra. Do pomocy w kuchni angażuję mojego Urwisa - dzieci podczas gotowania doskonale się bawią (jaka frajda przy ugniataniu ciasta😉), ale też mogą nabywać nową wiedzę i umiejętności. Ania tym razem powiedziała - mamusiu mogę zacząć ugniatać ciasto - chcę już dotknąć i to jajko w misce i tą żurawinę i masło...("uczta" dla zmysłów dotyk-wzrok-węch-smak😊).

Składniki (na około 20 sztuk):
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej
  • 2-3 łyżki miodu
  • można dodać także - posiekane rodzynki, orzechy, daktyle, wiórki kokosowe - to co lubicie



Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C z termoobiegiem. W misce mieszamy wszystkie składniki. Ciasto zagniatamy ręką, tak by masło pod wpływem ciepła rąk połączyło się z innymi składnikami. Formułujemy kulę.
 






Następnie odrywamy kawałki ciasta i formułujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je w dłoni i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku - 180 st. C przez ok. 18 minut aż lekko zarumienią się.
 




Nasze ciasteczka po upieczeniu:




Życzymy smacznego !!!