Szybkie ciasteczka w kilka minut


Zdrowe ciasteczka, bez nadmiaru cukru, kt贸rych przygotowanie zajmie ci kilka minut.

Domowe ciasteczka - przynajmniej wiem co zajada moja rodzina馃槈. W tych "sklepowych" pojawia si臋 nadmiar cukru, t艂uszcz palmowy i inne dziwactwa. A skoro ciasteczka mo偶na przygotowa膰 naprawd臋 w kilka minut ze sprawdzonych sk艂adnik贸w - dla mnie ekstra. Do pomocy w kuchni anga偶uj臋 mojego Urwisa - dzieci podczas gotowania doskonale si臋 bawi膮 (jaka frajda przy ugniataniu ciasta馃槈), ale te偶 mog膮 nabywa膰 now膮 wiedz臋 i umiej臋tno艣ci. Ania tym razem powiedzia艂a - mamusiu mog臋 zacz膮膰 ugniata膰 ciasto - chc臋 ju偶 dotkn膮膰 i to jajko w misce i t膮 偶urawin臋 i mas艂o...("uczta" dla zmys艂贸w dotyk-wzrok-w臋ch-smak馃槉).

Sk艂adniki (na oko艂o 20 sztuk):
  • 1 szklanka p艂atk贸w owsianych b艂yskawicznych
  • 1 3/4 szklanki m膮ki pszennej
  • 100 g mi臋kkiego mas艂a
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki suszonej 偶urawiny, drobno posiekanej
  • 2-3 艂y偶ki miodu
  • mo偶na doda膰 tak偶e - posiekane rodzynki, orzechy, daktyle, wi贸rki kokosowe - to co lubicie



Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C z termoobiegiem. W misce mieszamy wszystkie sk艂adniki. Ciasto zagniatamy r臋k膮, tak by mas艂o pod wp艂ywem ciep艂a r膮k po艂膮czy艂o si臋 z innymi sk艂adnikami. Formu艂ujemy kul臋.
 






Nast臋pnie odrywamy kawa艂ki ciasta i formu艂ujemy z nich kulki wielko艣ci orzecha w艂oskiego, sp艂aszczamy je w d艂oni i uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku - 180 st. C przez ok. 18 minut a偶 lekko zarumieni膮 si臋.
 




Nasze ciasteczka po upieczeniu:




呕yczymy smacznego !!!