Kurczak pod pierzynką


Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, banalnie prosty w przygotowaniu. Pysznie i trochę inaczej. Świetnie smakuje zarówno jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.

Prosty i sprawdzony przepis. Tak przygotowany filet wychodzi miękki i soczysty. Od czasu do czasu pozwalamy sobie na takie pyszności😉, a w kuchni pomaga mi 6-letnia córcia💪. Polecam spróbować.

Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • ok. 2 średnie pomidory1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 150 g żółtego sera (u mnie Gouda)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypior
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
Piersi delikatnie rozbijamy (np. płaskim narzędziem) i posypujemy przyprawami. Następnie każdy filet smarujemy odrobiną musztardy i odstawiamy na chwilę.


Pierzynka: Pomidory kroimy w kostkę (u mnie pomidory bez skórki), czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i szczypior drobno kroimy. Jajka ugotowane na twardo kroimy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ser także ścieramy na tarce na dużych oczkach. Składniki przekładamy do naczynia i mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem.





Foremkę lub blachę piekarnikową wykładamy papierem do naczynia. Układamy wcześniej przygotowane piersi z kurczaka. Na nie wykładamy przygotowaną pierzynkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C. Nasze były gotowe po ok. 20 min (ale to już zależy od piekarnika).






Gotowe.





U nas z ziemniakami.



Życzymy smacznego!