Jedno z naszych ulubionych ciast. Pyszne połączenie. Ciasto smakuje wyśmienicie i ładnie się prezentuje. Nie da mu się oprzeć.
Kiedy tylko zaczyna się sezon truskawkowy - szybkie ciasta z truskawkami goszczą u nas co weekend. Jednym z nich jest właśnie to ciasto - proste w wykonaniu i bardzo smaczne. To ciasto zawsze robi u nas furorę😋😉😁. Polecam z pewnością - przepis na dużą blachę!
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 łyżek wody
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 4 białka
- szczypta soli
- ok. 1 kg mielonego twarogu (lub mniej - to już zależy od Was jak bardzo serowe ma być ciasto, u mnie twaróg z wiaderka 1 kg)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 130 g rozpuszczonego masła
- 4 żółtka
- 4 białka
- szczypta soli
Wymiary formy: 39 cm x 23 cm
Przygotowanie:
Ciasto: W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao (nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie należy je delikatnie połączyć z masą.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło - całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą serową.
Złożenie ciasta:
Do formy wylewamy ciemne ciasto. Przykrywamy je masą serową. Na masie serowej układamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki (delikatnie wciskam je w ciasto). Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C (u mnie opcja góra - dół bez termoobiegu). Nasze ciasto piekło się ok. 1h 10 min (ale to zależy od piekarnika, zawsze sprawdzam stan upieczenia patyczkiem). Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Gotowe ciasto po rozkrojeniu:
Życzymy smacznego!
Super pomysł na ciasto! Wygląda naprawdę smacznie! Moja córka ma za niedługo urodziny i właśnie zastanawiałam się co z tej okazji upiec. Z chęcią zainspiruję się Twoją propozycją! Oprócz tego muszę jej zamówić prezent. Myślałam nad kupieniem zestawu klockow marki Cobi.
OdpowiedzUsuńPolecam to ciasto, jest naprawdę przepyszne. Owoce można podmienić na inne, np. borówki, maliny czy brzoskwinie z puszki. Pozdrawiam.
UsuńCzy ciasto zostawiamy do wystudzenia w piekarniku?
OdpowiedzUsuńJa nie zostawiam. Pozdrawiam.
Usuń1,5 szklanki to znaczy półtorej czy jedna piata
OdpowiedzUsuńPółtorej 🙂
UsuńMożna użyć owoców mrożonych
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mrożonymi. Ale proszę próbować. Ewentualnie można upiec ciasto bez owoców a mrożone owoce (już po upieczeniu i wystudzeniu ciasta) można wymieszać z rozpuszczoną galaretką. I gdy tylko galaretka zacznie tężec wyłożyć na wierzch ciasta. Też będzie pysznie🙂.
UsuńA czy nie powinno być zamiast 1,5 szkl cukru to pół do tych żółtek? Bo mnie to się nie ubija. Jest za gęste...
OdpowiedzUsuńWszystko tak jak w przepisie. Proszę dobrze zmiksować. U mnie jajka były dość spore. Pozdrawiam.
Usuń