Ciasto niedzielne - przepyszne połączenie


Jedno z naszych ulubionych ciast. Pyszne połączenie. Ciasto smakuje wyśmienicie i ładnie się prezentuje. Nie da mu się oprzeć.

Kiedy tylko zaczyna się sezon truskawkowy - szybkie ciasta z truskawkami goszczą u nas co weekend. Jednym z nich jest właśnie to ciasto - proste w wykonaniu i bardzo smaczne. To ciasto zawsze robi u nas furorę😋😉😁. Polecam z pewnością - przepis na dużą blachę!

Składniki:
Ciasto:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek wody
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli
masa serowa:
  • ok. 1 kg mielonego twarogu (lub mniej - to już zależy od Was jak bardzo serowe ma być ciasto, u mnie twaróg z wiaderka 1 kg)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 130 g rozpuszczonego masła
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli
dodatkowo: owoce - truskawki (ok. 250g)

Wymiary formy: 39 cm x 23 cm



Przygotowanie:
Ciasto: W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao (nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie należy je delikatnie połączyć z masą.



Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło - całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą serową.




Złożenie ciasta:
Do formy wylewamy ciemne ciasto. Przykrywamy je masą serową. Na masie serowej układamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki (delikatnie wciskam je w ciasto). Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C (u mnie opcja góra - dół bez termoobiegu). Nasze ciasto piekło się ok. 1h 10 min (ale to zależy od piekarnika, zawsze sprawdzam stan upieczenia patyczkiem). Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.




Gotowe ciasto po rozkrojeniu:






Życzymy smacznego!