Kotlety mielone inaczej


Uwielbiamy ten obiad. To taka prosta i smaczna klasyka, a jednak podana trochę inaczej:)

W przygotowaniu obiadu pomaga mi 6-letnia córcia. Ania jest mistrzynią „kulania” pulpetów 😉. Nie ma to jak wspólne kucharzenie.

Składniki (u nas ok 18 kotlecików):
  • 0,5 kg mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula
  • kawałek cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • zielona pietruszka
  • 0,5 szklanki ryżu
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia kotlecików, tłuszcz do smażenia




Wykonanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, a następnie odcedzamy i studzimy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i zostawiamy na ok. 15 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru płynu. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy.
Mięso łączymy z ryżem, marchewką, cukinią, cebulą i pietruszką. Dodajemy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.




Masę mięsną bardzo dokładnie wyrabiamy, formułujemy niewielkie kotlety, lekko je spłaszczamy i delikatnie obtaczamy w mące.




Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na niewielkim ogniu z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy.




Gotowe.





U nas z ziemniakami i mizerią.



Życzymy smacznego!