Najprostsze i najlepsze ciasto w kilka chwil


Warto mieć w swoim zeszycie przepis na szybkie i niezawodne ciasto. To ciasto właśnie takie jest - zawsze się udaje, wszystkim smakuje i szybko znika do ostatniego okruszka.

Jedno z naszych ulubionych ciast i do zrobienia w każdej chwili. Przepis jest bardzo prosty - nie potrzeba żadnych większych zdolności kulinarnych, aby je przygotować, wystarczy kilka podstawowych składników i chwila miksowania. Ciasto jest pyszne, mięciutkie, bardzo smaczne, mimo że nie ma owoców czy innych dodatków. Z pewnością polecam!

Składniki:
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej)
  • 1 szklanka cukru (lub według uznania)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta mielonej gałki muszkatołowe
Forma o wymiarach: u mnie 20cm x 24 cm lub można upiec w tortownicy




Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki - jajka, szczyptę soli, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gałkę muszkatołową - całość miksujemy na jednolite ciasto.





Ciasto przekładamy do formy (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy z opcją góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka. Moje ciasto piekło się ok. 35 min.




Ciasto po rozkrojeniu.





Ciasto można posypać cukrem pudrem.




Życzymy smacznego!