Bardzo smaczne ciasto - moi bliscy je uwielbiają i zajadają się nim z wielkim apetytem. Dla nas - pychotka. Nie można się powstrzymać, przez wzięciem kolejnego kawałka!
Ciasto jest proste w wykonaniu, smakuje genialnie i świetnie prezentuje się na stole. Do przygotowania masy można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki.
Składniki:
biszkopt:
Forma o wymiarach: 24cm x 24 cm
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując sukcesywnie dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec miksując już na mniejszych obrotach dodajemy sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. C. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów formy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto wyciągamy po ok. 5 min. Nasz biszkopt upiekł się w ciągu 25 min. Biszkopt odkładamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Dolny blat wkładam do blaszki w której się piekł.
Masa truskawkowa: Mus z truskawek (zblendowane truskawki) przelewamy do garnka i zagotowujemy - gdy tylko zacznie delikatnie bulgotać, zmniejszamy palnik i do musu wlewamy proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklance wody (podczas wlewania cały czas intensywnie mieszamy). Całość ponownie zagotowujemy i zestawiamy z palnika do wystygnięcia.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego musu z budyniem ciągle ucierając. Masa gotowa.
Masa ze śmietanką: Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ser i miksujemy.
Złożenie placka:
Pierwszą część biszkopta przekładamy do blaszki, w której się piekł. Biszkopt nasączamy letnią przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny, następnie smarujemy konfiturą. Na konfiturę kładziemy masę truskawkową (ok. 3/4 masy). Przykrywamy drugim blatem biszkopta (nasączamy go) - górny blat smarujemy pozostałą częścią masy truskawkowej (ok. 1/4 masy). Na wierzch wykładamy masę z mascarpone i dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Gotowe.
Życzymy smacznego!
Ciasto jest proste w wykonaniu, smakuje genialnie i świetnie prezentuje się na stole. Do przygotowania masy można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki.
Składniki:
biszkopt:
- 5 dużych jaj
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (1/2 mąki ziemniaczanej, 1/2 mąki tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 0,5 l musu z truskawek (u mnie z mrożonych truskawek)
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 szklanki wody (szklanka = 250 ml)
- 1 kostka masła (200g)
- 0,5 szklanki cukru pudru (szklanka = 250 ml)
- 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej; z lodówki)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- ok. 125 g sera mascarpone (połowa opakowania 250 g)
- konfitura np. z porzeczki, u mnie winogronowa
- do nasączenia biszkoptu - letnia woda z cukrem i sokiem z cytryny
- do dekoracji: czekolada starta na tarce na grubych oczkach (u mnie 70% kakao)
Forma o wymiarach: 24cm x 24 cm
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując sukcesywnie dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec miksując już na mniejszych obrotach dodajemy sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. C. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów formy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto wyciągamy po ok. 5 min. Nasz biszkopt upiekł się w ciągu 25 min. Biszkopt odkładamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Dolny blat wkładam do blaszki w której się piekł.
Masa truskawkowa: Mus z truskawek (zblendowane truskawki) przelewamy do garnka i zagotowujemy - gdy tylko zacznie delikatnie bulgotać, zmniejszamy palnik i do musu wlewamy proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklance wody (podczas wlewania cały czas intensywnie mieszamy). Całość ponownie zagotowujemy i zestawiamy z palnika do wystygnięcia.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego musu z budyniem ciągle ucierając. Masa gotowa.
Masa ze śmietanką: Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ser i miksujemy.
Złożenie placka:
Pierwszą część biszkopta przekładamy do blaszki, w której się piekł. Biszkopt nasączamy letnią przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny, następnie smarujemy konfiturą. Na konfiturę kładziemy masę truskawkową (ok. 3/4 masy). Przykrywamy drugim blatem biszkopta (nasączamy go) - górny blat smarujemy pozostałą częścią masy truskawkowej (ok. 1/4 masy). Na wierzch wykładamy masę z mascarpone i dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Gotowe.
Życzymy smacznego!
Ciasto wygląda pysznie ale zwazył mi się krem truskawkowy, jestem zawiedziona.
OdpowiedzUsuń