Ulubiony deser mojej córki - pyszne jabłka pod kruszonką


Przepyszne jabłka pod kruszonką z orzechami i nutą cynamonu - najlepszy deser w okresie jesienno-zimowym. Gorąco polecam!

Święta już tuż tuż - więc przygotowania idą pełną parą. Obieramy też orzechy, które dostaliśmy od babci. Urwis z wielkim zaangażowaniem pomaga tacie😊. Mamo - pyta Ania - skoro obieramy orzechy może zrobisz dziś jabłka pod kruszonką z orzechami? No więc robimy - przepisem dzielę się z Wami. Ten deser zawsze się udaje😋.


Składniki:
  • 1,5 kg jabłek
  • 50 g orzechów włoskich
  • cukier – do smaku
  • cynamon – do smaku
Kruszonka:
  • 28 dag maki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
Wymiary formy: 24x29 cm



Wykonanie:

Kruszonka: Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, wykładamy masło. Wszystkie składniki siekamy nożem na jak najmniejsze kawałki, dodając w międzyczasie żółtko. Następnie ciasto wyrabiamy już rękami aż do połączenia składników - formułujemy kulę. Ciasto schładzamy w lodówce, by lepiej się kruszyło.




Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy w garnku, gdy będą na pół twarde dodajemy cukier, chwilę dusimy i odstawiamy z palnika. Dodajemy orzechy i cynamon (można dodać też np. rodzynki). Wszystko mieszamy. Na blaszkę wysmarowaną masłem wykładamy farsz jabłkowy i posypujemy kruszonką (kruszonkę można zetrzeć na tarce). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15 min.



Ania pomaga i ćwiczy małe rączki.







Oto nasz deser - pachnie cudownie i szybko znika jeszcze ciepły! Można podawać z gałką lodów.





Życzymy smacznego!



1 komentarz:

  1. Zrobiłam. Smakuje jak szarlotka, a mniej pracy. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń