Przepyszne, pożywne i bardzo proste w wykonaniu placuszki. Zrobisz je razem z dziećmi. Przygotowanie ciasta zajmie Wam tylko 5 min.
Placuszki, które moja córka uwielbia! U nas świetnie sprawdzają się na śniadanie czy podwieczorek, ale też jako przekąska w ciągu dnia. Można je spakować do szkoły, pracy czy na spacer. Placuszki same w sobie nie są aż tak słodkie, można je więc podawać z ulubionymi dodatkami, jak dżem, czekolada, miód, syrop klonowy, jogurt naturalny i owoce. I co dla mnie ważne - placki smażone są na patelni bez tłuszczu. Polecam więc - wypróbujcie!
Składniki - aby placki były puszyste składniki powinny mieć temperaturę pokojową - wyjmij je więc szybciej z lodówki.
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 125 gramów serka mascarpone (1/2 klasycznego opakowania 250g)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego (może być też roztopione i przestudzone masło)
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jeśli nie wyjąłeś wcześniej składników z lodówki, odczekaj ok. pół godziny zanim zaczniesz smażyć placki.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy jogurt naturalny, jaja, serek mascarpone. Wszystko razem miksujemy. powinno powstać gęste, gładkie ciasto. Dodajemy olej, ciasto dokładnie mieszamy i rozgrzewamy patelnię.
Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię - około dwie łyżki na placka (u mnie na patelni zmieściły się trzy placuszki). Placuszki można przewracać na drugą stronę, gdy zaczną rumienić się od spodu i pojawią się pęcherzyki powietrza. Kontroluj moc palnika - by placki za mocno się nie przypaliły.
Życzymy smacznego!!!
Super przepisy,czekam na wiecej:)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi sztuk?
OdpowiedzUsuńNam wyszło 17 sztuk :)
UsuńPlacuszki pierwsza klasa, wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPlacuszki super!!! Czy zamiast mascarpone można użyć innego serka?
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię je z mascarpone. Ale spróbuj ;)
UsuńPyszne ale nie wyrosły, za bardzo czuć proszek do pieczenia ��
OdpowiedzUsuńCzy je smaży się na oleju czy bez
OdpowiedzUsuńPlacki smażę bez oleju na patelni beztłuszczowej.
UsuńJakie opakowanie jogurtu, ile gram?
OdpowiedzUsuńU mnie 1/2 szklanki jogurtu naturalnego czyli 125 ml. Jogurt naturalny - u mnie Krasnystaw.
UsuńCzym można zastąpić jogurt
OdpowiedzUsuńZ jogurtem wychodzą najlepsze. Ewentualnie - kefir. Pozdrawiam.
UsuńA czy mogę dać mąkę np.kukurydziana?
OdpowiedzUsuńProszę próbować. Nigdy nie robiłam z mąką kukurydzianą.Pozdrawiam.
UsuńCzy aż 2 łyżki cukru wanilinowego
OdpowiedzUsuńIlość cukru można dopasować do własnych preferencji 😊. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńNa zimno smakują również dobrze ? Nie robią się twarde ?
OdpowiedzUsuńNam smakują również na zimno. 😉 Pozdrawiam.
UsuńRobiłam i są rewelacyjne, nie za słodkie w sam raz, zajadają się domownicy. Proste a smaczne :)
OdpowiedzUsuńSmacznego. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńRobię podobnie ale bez cukru z odrobiną soli a do smarowania robię margaryna pzesmazona z cebulką solę i dodaję slotka śmietanę żeby chwilę pokipjalo polewam tym placuszki unas nazywają się szmurgalki wszyscy bardzo j lubią
OdpowiedzUsuń🙂 Pozdrawiamy
Usuń