Pierogi pieczone


Chrupiące pierożki z przepysznym farszem. Świetny pomysł na obiad, kolację czy imprezową przekąskę.

Często wracam do tego przepisu. Takie pierogi są bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Podane prosto z piekarnika z sosem jogurtowo-czosnkowym. Łapcie przepis. Moja rodzina je uwielbia.

W ich przygotowaniu pomaga mi 5-letnia Ania - lepienie pierogów to doskonała zabawa i świetne ćwiczenia małych rączek.

Składniki (wyszło nam ok. 30 sztuk):

na ciasto:
  • 100 g drożdży
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 1 łyżka  cukru trzcinowego
  • 2 szklanki ciepłego mleka (szklanka - 250 ml)
  • 2 żółtka, białko zostawiamy do posmarowania pierogów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
na farsz:
  • 500g piersi kurczaka
  • pół dużej cebuli
  • 1 surowa czerwona papryka
  • 100 g sera żółtego - u nas edamski
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Farsz możecie skomponować samodzielnie, tak jak lubicie - można skomponować go również z pieczarkami, szpinakiem itp. 

sos:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do naczynia, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier, wlewamy jedną szklankę ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia na ok. pół godziny (przykrywamy ściereczką).






Gdy zaczyn się spieni dodajemy 2 żółtka, dosypujemy oregano i sól, dolewamy jeszcze szklankę ciepłego mleka. Całość wyrabiamy rękoma i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.






W między czasie przygotowujemy farsz. Filet kroimy w drobną kostkę. Na patelnię dodajemy masło, rozgrzewamy, wsypujemy paprykę i kurkumę. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować dodajemy mięso i obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a potem pokrojoną w kostkę paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdy wystygnie dodajemy starty na tarce ser i mieszamy. Farsz gotowy.




Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Za pomocą noża wycinamy kwadraty. Na każdy kwadrat wykładamy farsz, pierogi zlepiamy - najlepiej brzegi zmoczyć wodą wtedy pierogi będą lepiej się kleić. Pierogi wykładamy na blachę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze piekły się 20 min.





Sos do pierogów:  Świeże ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy majonez i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy. 



Pierogi gotowe. Prosto z piekarnika.


Nam najlepiej smakują na ciepło z sosem jogurtowo-czosnkowym.




Życzymy smacznego !!!