Placek adwokatek - bardzo puszysty


Pyszny, prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu deser.

To ciasto często robiła moja mama nazywając je po prostu adwokatek. Dzisiaj też u nas na podwieczorek.

W przygotowaniu pomaga mi 5-letnia córka😊.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 220 g - cukru pudru (można dać mniej)
  • 1/4 szklanki likieru jajecznego (szklanka=250 ml)
  • 1/4 szklanki oleju (szklanka=250 ml)
  • 250 g - mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Forma: keksówka wymiary: 12 cm x 25 cm



Wykonanie:

Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy pozostałe składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej, likier.






Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C. Aby placek nie był mocno przypieczony z wierzchu, jeszcze w trakcie pieczenia (gdy zacznie się rumienić) przykrywam go papierem. Nasz placek piekł się ok. 40 min.





Placek gotowy. 

My uwielbiamy go ze świeżymi owocami (obok pokrojonych porcji kładę także świeże owoce). Dla "przełamania" słodkości placka.






Życzymy smacznego !!!




5 komentarzy:

  1. Wyglada pieknie i pulchniutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzałka góra dół czy dół a może termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam. Fajny naprawdę puszysty.Polecam. Ciekawe czy można go upiec w formie sylikonowej?

    OdpowiedzUsuń