Placuszki obiadowe


Pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny.


Bardzo proste w wykonaniu placuszki czy jak kto woli kotleciki. Są to placuszki z przepisu Ewy Wachowicz. Placuszki wychodzą miękkie i soczyste. Polecamy na obiad !
W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis.

Składniki:
  • 600 g piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 g sera żółtego - u nas gouda
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia



Wykonanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę. Do dużej miski wkładamy pokrojone mięsko, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajka, dodajemy starty na tarce (na grubych oczkach) ser, mąkę i majonez. Doprawiamy curry, solą i pieprzem. 







Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dłonią.





Na dobrze rozgrzany olej nakładamy przygotowaną masę - ja robię to łyżką formułując placuszki (1 łyżka masy na jeden kotlet). Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.





Placuszki gotowe:





Życzymy smacznego !!!