Ciasto rafaello


Idealne ciacho do codziennej kawy, jak i na wszelkie uroczystości.

Ciasto rafaello na biszkopcie z delikatnym kremem z białą czekoladą, posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. To ciasto gościło u nas ostatnio na urodzinach męża 😊. Polecam! U nas znikało szybko kawałek za kawałeczkiem 😋😉😁.
W przygotowaniach pomaga 5-letni Urwis 😊.

Składniki:
biszkopt:
  • 6-7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Krem:
  • 0,5 l śmietanki 30 %
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 2 śnieżki
dodatkowo:
  • ok. 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 dżemy brzoskwiniowe/morelowe
Wymiary formy: 39 cm x 23 cm



Wykonanie:
Biszkopt: Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Dodajemy sukcesywnie cukier i żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz olej - wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C - nasz biszkopt piekł się ok. 30 min.





Krem: Czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajemy ją do śmietany. Całość lekko podgrzewamy, tak by czekolada się rozpuściła (nie gotujemy!). Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietany z czekoladą dodajemy śnieżki i ubijamy mikserem.
 




Złożenie placka: Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części. Spód smarujemy dżemem, następnie 1/2 kremu, na to kładziemy drugi biszkopt. Następnie placek pokrywamy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.






Gotowy placek:




Życzymy smacznego !!!